Παναγία Σουμελά: Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου

Παναγία Σουμελά: Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά θα πραγματοποιηθεί φέτος, όπως ανακοίνωσε χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συγκεκριμένα, χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή, η οποία και άνοιξε χθες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά η αρμόδια νομαρχία Τραπεζούντας δεν έδωσε άδεια για τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, μετά περίπου δύο ώρες ο Τούρκος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας που έγινε τζαμί, είπε ότι οι Ορθόδοξοι μπορούν να πάνε να κάνουν τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Ετσι ακολούθησε νέο έγγραφο από τη νομαρχία Τραπεζούντας που έδινε, επισήμως, την άδεια. Κατόπιν τούτου, με νέα ανακοίνωση χθες η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενημέρωσε ότι, «κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του εξοχωτάτου κυρίου προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου». Την πανηγυρική Λειτουργία θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Να σημειωθεί ότι  η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα λειτούργησε για πρώτη φορά μετά 88 χρόνια τον Δεκαπενταύγουστο του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή