Υπάρχει μια φωτογραφία στη σελίδα που διατηρεί η Αδα Σταματάτου στο facebook με τίτλο «Η ζωή μου με τον Γιάννη», όπου καταγράφει την καθημερινότητα με τον αυτιστικό γιο της, στην οποία ο Γιάννης περιμένει το σχολικό χαμογελαστός. Αυτό το καθημερινό «ραντεβού» στη στάση τον κάνει χαρούμενο, είναι φορές που τρέχει σχεδόν να φτάσει ώς εκεί. Ο Γιάννης, 22 χρόνων σήμερα, μεταβαίνει με το σχολικό στο κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας «Κέντρο Αυτισμού SOS» στους Θρακομακεδόνες. Μόνο που αρκετά συχνά το σχολικό του δεν εμφανίζεται ποτέ…
Το σχολικό ήταν παλιό, πολύ συχνά «έμενε», με αποτέλεσμα τα παιδιά που το χρησιμοποιούσαν να μένουν σπίτια τους μέχρι να βγει από το συνεργείο. Σε μια περίπτωση, ο Γιάννης χρειάστηκε να μείνει σπίτι για μια ολόκληρη εβδομάδα. «Τους αυτιστικούς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα τους ηρεμεί, επειδή τους οριοθετεί», λέει στην «Κ» η κ. Σταματάτου. «Οταν ξαφνικά δεν μπορούν να κάνουν τη συνηθισμένη τους ρουτίνα εκνευρίζονται. Δεν κατανοούν την εξήγηση το πούλμαν χάλασε, είναι στο συνεργείο. Καταλαβαίνουν το όχι σχολείο σήμερα και γίνονται θηρία. Ακόμα και όταν νοικιάσαμε σχολικό για λίγες μέρες, επειδή είχε άλλο χρώμα και η πόρτα του ήταν συρόμενη, ο Γιάννης δεν έμπαινε!». Το Κέντρο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει νέο όχημα ενώ ούτε οι κινητοποιήσεις των γονέων για την εξασφάλιση πόρων για νέο σχολικό είχαν αποτέλεσμα.
«Στις 9/12/2019 όμως έλαβα ένα μήνυμα στη σελίδα μου στο οποίο μου ζητούσαν το κινητό μου για τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ. Με πήραν από το γραφείο του προέδρου Σπύρου Πρωτοψάλτη και μου είπαν ότι ο ίδιος διάβασε ποστ μου όπου έκανα fund raising με τους μαραθωνίους μου (σ.σ. είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων) για καινούργιο σχολικό γιατί το παλιό συνέχεια χαλούσε και τα παιδιά έμεναν σπίτια τους έως να βγει από το συνεργείο. Μου είπαν ότι θέλει να μας δώσει από τον ΟΑΕΔ πουλμανάκι με 35.000 χλμ. μόνο, το οποίο κάθεται». Χρειάστηκαν 8 μήνες προκειμένου να παρακαμφθεί η σχετική γραφειοκρατία αλλά το πουλμανάκι παραχωρήθηκε στο «Κέντρο Αυτισμού SOS». Στην προχθεσινή τελετή παράδοσης παραβρέθηκε και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της δομής (εξυπηρετούν 22 παιδιά και 20 οικότροφους αντίστοιχα) και ενημερώθηκε για τα προβλήματα στον χώρο του αυτισμού στη χώρα. Από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα. Οπως ανέφερε για παράδειγμα στην «Κ» ο κοινωνικός λειτουργός Γρηγόρης Μάντζιος, το «Κέντρο Αυτισμού SOS» διαθέτει πισίνα την οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει από το 2009 καθώς είναι αδύνατο να βγάλει τη σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ενα μεγάλο θέμα επίσης είναι η έλλειψη δομών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Καθημερινά έχουμε τηλέφωνα από γονείς από όλη την Ελλάδα που ψάχνουν κάποια μονάδα για το παιδί τους».