Αποψη: Ανευθυνότητα και νυχτερινή ζωή

Αποψη: Ανευθυνότητα και νυχτερινή ζωή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι 3.30 τα ξημερώματα στο μπαρ-κλαμπ «Kasbah» στη Σκάλα της Πάτμου. Οι νέοι –και οι όχι τόσο νέοι– της Ευρώπης απολαμβάνουν μία βραδιά διασκέδασης, την οποία τόσο αξίζουν.

Ηλθαν από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και βέβαια της Ελλάδας. Η αμερικανική προφορά ακούγεται σπάνια φέτος, οι εύποροι Τούρκοι έχουν εξαφανισθεί και το πλήθος είναι μικρότερο από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Κατά τα άλλα η «νέα κανονικότητα» θυμίζει πολύ την παλαιά.

Οι τοπικοί καταστηματάρχες και οι επισκέπτες νιώθουν, όμως, ολοένα και πιο ανήσυχοι. Παρότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο νησί, όλοι συνειδητοποιούν τι συμβαίνει γύρω τους.

Πόση κακοτυχία θα χρειαζόταν για να γίνει η Πάτμος ένα θερινό Ισγκλ, ο διαβόητος πλέον σταθμός χειμερινού σκι στην Αυστρία; Την περασμένη άνοιξη, σε αυτή την κωμόπολη των μόλις 1.500 κατοίκων, ένα μπαρ –το «Κίτσλοκ»–θεωρείται ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19 σε όλη τη Σκανδιναβία και τις Κάτω Χώρες.

Στο «Kasbah» της Πάτμου, πολλοί πελάτες προτιμούν την ασφάλεια του εξωτερικού χώρου, που έχει θέα τη θάλασσα – δεκάδες όμως επιλέγουν το εσωτερικό του καταστήματος με τη δροσιά του κλιματιστικού. Εάν ένας από τους τελευταίους έχει μολυνθεί –θα μπορούσε να είναι ένας νέος άνθρωπος με ελάχιστα συμπτώματα ή κάποιος ασυμπτωματικός– ο συνωστισμός και το κλιματιστικό θα διασπείρουν την ίδια στιγμή τον ιό στους ξένους φίλους του. Πόσος χρόνος θα περάσει ωσότου η λιγότερη τυχερή γιαγιά, την οποία θα συναντήσουν το ερχόμενο πρωί, προσβληθεί από βαρύτερη μορφή της νόσου; Και από εκεί, κατευθυνόμαστε πρόσω ολοταχώς για ένα lockdown τύπου Αμβέρσας, Λέστερ ή Καβάλας.

Η αγωνιώδης έκκληση που θέλω να απευθύνω στον αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό δεν αφορά τη στέρηση της θερινής διασκέδασης από τους νέους και τους όχι τόσο νέους. Σας ζητώ απλώς τη μεταφορά της διασκέδασης αυτής σε εξωτερικούς χώρους, όπου οι κίνδυνοι είναι λιγότεροι.

Απαγορεύστε τη χρήση κλειστών χώρων σε μπαρ. Η νέα πολιτική της κυβέρνησης για χρήση μάσκας και καθιστούς πελάτες στο εσωτερικό καταστημάτων είναι επικίνδυνη, ανούσια και αδύνατον να εφαρμοσθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι απλά και ξεκάθαρα μέτρα.

Αν οι Βρετανοί μπορούν να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας των παμπ όλο τον χειμώνα, έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοικτά τα σχολεία, οι Ελληνες και οι ξένοι τουρίστες του καλοκαιριού μπορούν σίγουρα να πίνουν και να διασκεδάζουν σε υπαίθριους χώρους.

Αλλάξτε λοιπόν τον νόμο. Ας «μετακομίσουμε» στους εξωτερικούς χώρους, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υγεία των ευάλωτων πολιτών και ας διαφυλάξουμε ό,τι απέμεινε από το πολύτιμο τουριστικό συνάλλαγμα για τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους και τους καταστηματάρχες.

Αν συνεχίσετε να επιτρέπετε τη λειτουργία των μπαρ σε εσωτερικούς χώρους, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε όλοι πάλι σε καθεστώς καραντίνας, προτού προλάβουμε να παραγγείλουμε το επόμενο ποτό μας.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, αν θέλετε να στηρίξετε όσους εργάζονται στο εσωτερικό των μπαρ και οι οποίοι θα υποφέρουν από ενδεχόμενο κλείσιμο, ας επινοήσουμε σχέδιο εισοδηματικής τους στήριξης που δεν απειλεί την υγεία των εργαζομένων αυτών.

Με τις καλύτερες ευχές μου από την Πάτμο.

* Ο κ. Νάιτζελ Γκάρντνερ είναι πρώην δημοσιογράφος του BBC, πρώην εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή