Βηρυτός: Επλήγη και η ελληνική κοινότητα

Βηρυτός: Επλήγη και η ελληνική κοινότητα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε ένα σκηνικό βιβλικής καταστροφής η ελληνική κοινότητα του Λιβάνου μετράει και εκείνη τις πληγές της. «Με τα έως τώρα γνωστά δεδομένα, μεταξύ των θυμάτων, υπάρχει μια νεκρή γυναίκα με ελληνική υπηκοότητα» λέει στην «Κ» αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο Ελληνολιβανέζος δημοσιογράφος στο MTV Lebanon News, George Eid. «Ομως, έχουμε και άλλους πέντε τραυματίες που νοσηλεύονται, μία εξ αυτών, μάλιστα, έχει χάσει τελείως την όρασή της λόγω της έκρηξης». Τραγική ειρωνεία είναι ότι όσοι επλήγησαν, άτομα μεγάλης ως επί το πλείστον ηλικίας, βρίσκονταν τη δεδομένη στιγμή στα σπίτια τους. «Ζούσαν όλοι στη συνοικία Achrafieh, που θυμίζει λίγο τη δική σας Δραπετσώνα, καθώς είναι πολύ κοντά στο λιμάνι, πολλά εργοστάσια είναι εκεί χωροθετημένα, όπου εξαρχής εγκαταστάθηκαν πολλές ελληνικές οικογένειες προσφύγων από τη Σμύρνη». Εκτοτε, η γειτονιά θεωρείται ελληνορθόδοξη, καθώς ζουν και πολλοί Αρμένιοι.

«Ο αριθμός των θυμάτων, δυστυχώς, αλλάζει συνεχώς, τώρα γνωρίζουμε για 140 νεκρούς και 4.300 τραυματίες, αριθμοί που σε λίγες ώρες ίσως να έχουν αλλάξει, αφού έχουμε αγνοουμένους» διευκρινίζει ο ίδιος, που παρακολουθεί λόγω επαγγελματικής ιδιότητας από την πρώτη γραμμή τις εξελίξεις. «Επίσης, πολύς κόσμος έχει τραυματιστεί αλλά όχι τόσο σοβαρά, ώστε να χρήζει νοσηλείας» προσθέτει ο ίδιος, «όπως ο πατέρας μου, που βρισκόταν στην εργασία του». Η πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη πόλη μόλις είχε βγει από πολυήμερο lockdown λόγω της πανδημίας. «Είχαμε περίπου 180 κρούσματα την ημέρα» επισημαίνει ο κ. Eid. Ωστόσο, το ηθικό των Λιβανέζων ήταν σε ελεύθερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2017, όταν ξεκίνησαν η οικονομική ύφεση και η καταβαράθρωση της λίρας τους.

«Εγώ ζω μακριά από την περιοχή της έκρηξης, κοντά στο βουνό, όμως το απόγευμα της Τρίτης βρισκόμουν στο κανάλι» διηγείται, «νιώσαμε την έκρηξη σε όλη της την ένταση». Στην αρχή, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του πίστεψαν ότι επρόκειτο για σεισμό. «Τρέξαμε γρήγορα έξω από το κτίριο» λέει, «όταν είδαμε το ύψος από τη φωτιά που είχε προκύψει από την έκρηξη το μυαλό όλων πήγε στο κακό, φοβηθήκαμε κάποια επίθεση από το Ισραήλ». Τα γεγονότα, όμως, διέψευσαν τις πρώτες, αυθόρμητες, ερμηνείες. «Διενεργείται έρευνα, ώστε να αποκαλυφθεί τι ακριβώς συνέβη, ήταν απλώς ένα ατύχημα από αμέλεια ή κάτι άλλο;» αναρωτιέται σοκαρισμένος ακόμα ο νεαρός δημοσιογράφος.

Στο μεταξύ, μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσω του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη. «Με βαθύτατη οδύνη και ψυχικό άλγος πληροφορηθήκαμε την αναπάντεχη είδηση της καταστρεπτικής έκρηξης στη Βηρυτό και την, κατά συνέπεια, καταβύθιση της χώρας του Λιβάνου στο σκοτάδι και τη σκιά του θανάτου» αναφέρει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος, που εύχεται στους συνανθρώπους μας στη αγαπητή χώρα του Λιβάνου «παρηγορία, υπομονή, δύναμη, ελπίδα […] και θάρρος ακατάβλητο για τη λυσιτελή αντιμετώπιση και υπέρβαση της απροσδόκητης αυτής συμφοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή