Εκκληση 12 Ελλήνων βουλευτών για τα ναρκωτικά

Εκκληση 12 Ελλήνων βουλευτών για τα ναρκωτικά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί μέρος της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Αφορά τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας και έχει οδηγήσει στη δυστυχία τριακόσιες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τους εφήβους, ανεξάρτητα από καταγωγή, κοινωνική τάξη, φύλο ή άλλα διακριτικά. Τα τελευταία πέντε χρόνια επίσημα αναγνωρίζεται ότι οι θάνατοι από τη χρήση ηρωίνης έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ τα όρια ηλικίας της χρήσης κατηφορίζουν επικίνδυνα. Το εμπόριο ανθεί και άνθρωποι πεθαίνουν. H Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρώτη θέση σε τάση αύξησης των θανάτων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι επανειλημμένες προσπάθειες για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που επιχειρήθηκαν σε διακομματική βάση δεν ευτύχησαν μέχρι σήμερα. Προσκρούουν κάθε φορά σε εμπεδωμένες αντιλήψεις καταστολής, αλλά και στο περίφημο πολιτικό κόστος. Το πρόβλημα όμως είναι παρόν, δίπλα μας και δεν μας επιτρέπει να κλείνουμε άλλο τα μάτια.

Ο μονόπλευρος προσανατολισμός στην καταστολή και την πρόληψη απέτυχε. H διαπιστωμένη διαρκής αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά απαιτεί αλλαγή πλεύσης στις ακολουθούμενες πολιτικές. Απαιτεί τουλάχιστον την εναλλακτική πιλοτική εφαρμογή και άλλων πολιτικών πέραν της καταστολής. Τουλάχιστον επιβάλλει τη συστηματική προσπάθεια για δραστική μείωση των θανάτων, των επικίνδυνων ασθενειών που απειλούν τους χρήστες και γενικότερα τη μείωση της βλάβης από τη χρήση. Καλούμε την πολιτεία να μη συνεχίσει να αγνοεί τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους. Να ευαισθητοποιηθεί και να ανταποκριθεί στις διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών που από πολλές πλευρές κατατίθενται:

– Να επεκτείνει σε όλη τη χώρα άμεσα τα προγράμματα υποκαταστάτων που καθυστερούν απαράδεκτα.

– Να εφαρμόσει πιλοτικά προγράμματα μείωσης της βλάβης από τη χρήση με την ελεγχόμενη χορήγηση υποκαταστάτων ή και των ίδιων των ουσιών σε νοσοκομεία ή ειδικά κέντρα στους αποδεδειγμένα οργανικά εξαρτημένους χρήστες, από ειδικευμένο προσωπικό.

– Να προχωρήσει στην εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων για τους στρατευμένους και τους φυλακισμένους».

Οι βουλευτές που υπογράφουν την έκκληση είναι οι εξής: Γιώργος Αμπατζόγλου (ΣΥΝ), Παρασκευάς Αυγερινός (ΠΑΣΟΚ), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ν.Δ.), Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ), Θεόδωρος Κολιοπάνος (ΠΑΣΟΚ), Θεόδωρος Κοτσώνης (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΝ), Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΝ), Θεόδωρος Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ), Ελσα Παπαδημητρίου (Ν.Δ.), Αρης Σπηλιωτόπουλος (Ν.Δ.), Πέτρος Τατούλης (Ν.Δ.).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT