H κατάσταση στην Ευρώπη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην E.E. απεικονίζεται τα τελευταία χρόνια στις ετήσιες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ). Σε όλες τις χώρες της E.E., η συχνότερα χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία, με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες, είναι η κάνναβη. H δοκιμή της κάνναβης έστω και μια φορά κυμαίνεται από περίπου 10% του πληθυσμού (Φινλανδία) έως 20-25% (Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Ηλικία χρηστών: Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των χρηστών, που φθάνουν στα θεραπευτικά κέντρα δεν περιγράφουν μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων. H τάση, ωστόσο, είναι τα άτομα που εισάγονται για θεραπεία να είναι άνδρες ηλικίας 20-40 ετών και οι γυναίκες να είναι νεότερες από τους άνδρες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες βρίσκονται στη Σουηδία και την Ολλανδία, ενώ οι νεαρότεροι στην Ιρλανδία και τη Φινλανδία. Στις μεσογειακές χώρες, οι άνδρες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα στα θεραπευτικά κέντρα (84% στην Ελλάδα).

Χρήση ηρωίνης: Οι νεοεισαγόμενοι για θεραπεία από ηρωίνη στα ευρωπαϊκά κέντρα απεξάρτησης δείχνουν να μειώνονται, δίνοντας σταδιακά τη θέση τους σε εκείνους που ζητούν θεραπεία από τη χρήση κάνναβης (ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Δανία) και κοκαΐνης (ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ολλανδία). Φυσικά, στις περισσότερες χώρες, η ηρωίνη είναι η κύρια ουσία κατάχρησης. Στην Ελλάδα, μάλιστα, οι χρήστες ηρωίνης αποτελούν το 84,2% του πληθυσμού των θεραπευτικών κέντρων, ποσοστό που σε άλλες χώρες είναι 50-70%.

Χρήση κάνναβης, κακαΐνης, έκστασις: Χρήστες κάνναβης είναι το 15% των θεραπευτικών κέντρων στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία. Χρήστες κοκαΐνης το 15,4% των εισαχθέντων για θεραπεία στην Ολλανδία και το 17% στην Ισπανία. Χρήστες έκστασις είναι, προς το παρόν, λίγοι, με την Ιρλανδία να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό (8,9%).

Ενδοφλέβια χρήση: H μεγαλύτερη χρήση σύριγγας γίνεται στη Ελλάδα, που δεν ζει ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες τις «εξελίξεις» στο θέμα των ναρκωτικών, ακριβώς επειδή εισήλθε στην καρδιά του προβλήματος σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Ετσι, ενώ παρατηρείται τάση μείωσης της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών (κατά περίπου 10%), στη χώρα μας, μεταξύ των χρηστών ηρωίνης, το 72,7% κάνουν ενέσιμη χρήση.

Θάνατοι από υπερβολική δόση: Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει η Ελλάδα, τη στιγμή που, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΚΠΝΤ, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των αιφνίδιων θανάτων από υπερβολική δόση σε επίπεδο E.E. έχει σταθεροποιηθεί μεταξύ 7.000-8.000 συνολικά το χρόνο. Μάλιστα, καθοδική τάση παρουσιάζουν η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Ισπανία.Λ.Γ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT