ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα – Εκτακτα μέτρα στον Αμπελώνα Λάρισας

koronoios-rekor-imerision-kroysmaton-stin-ellada-ektakta-metra-ston-ampelona-larisas-2392180

Νέο ημερήσιο ρεκόρ με 203 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε την Κυριακή στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε μια μέρα στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτή ήταν έκτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων και η τέταρτη συνεχής ημέρα που εντοπίστηκαν περισσότερα από 150 κρούσματα.

Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε και ένας θάνατος, με τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 212. Στο μεταξύ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν την Κυριακή τους 22, από 17 την προηγούμενη ημέρα.

Από τα 203 νέα κρούσματα, 29 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου και τέσσερα είναι «εισαγόμενα» κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ στη Χαλκιδική καταγράφηκαν 50 κρούσματα (συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας), στην Αττική 38, στη Θεσσαλονίκη 35 και στη Λάρισα οκτώ.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.623. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 650.998 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 7.274 (1,12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Εκτακτα μέτρα στον Αμπελώνα Λάρισας

Στο μεταξύ, τη λήψη έκτακτων μέτρων στον Αμπελώνα Λάρισας για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. 
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. 
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως τέσσερα άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 10-08-2020 έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.

Κορωνοϊός: Στο ΦΕΚ η απόφαση για την αναστολή λιτανειών

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας. Το μέτρο ισχύει έως και τις 31 Αυγούστου.

Το Σάββατο είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και η απόφαση ως προς τους χώρους στους οποίους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.