Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τη διασπορά σε δομές φροντίδας

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τη διασπορά σε δομές φροντίδας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος συναγερμός για την επιτακτική ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και πασχόντων καθώς και σε νοσοκομεία έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα, μετά τον εντοπισμό των δεκάδων κρουσμάτων SARS-CoV-2 στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Ηδη, με δεδομένη την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας με την αύξηση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρμόδιες αρχές από τις αρχές Αυγούστου έχουν προχωρήσει σε αναστολή των επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κ.ο.κ.) και νοσοκομεία. Ειδικά για τα νοσοκομεία επανήλθε ο περιορισμός σε έναν του αριθμού των συνοδών ασθενούς που θα πρέπει να έχει ειδική άδεια και να τηρεί όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, απολύμανσης των χεριών και υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Το μέτρο ισχύει έως τις 15 Αυγούστου και θεωρείται σίγουρο ότι θα λάβει παράταση.

Ευρωπαϊκή εμπειρία

Η σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι εφιαλτική, καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονταν χιλιάδες θάνατοι φιλοξενούμενων σε αυτές τις δομές. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές της επιδημίας έως τα μέσα Μαΐου οι μισοί θάνατοι που είχαν καταγραφεί στο Βέλγιο ήταν σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Στη Γαλλία και την Ισπανία την ίδια περίοδο μετρούσαν περισσότερους από 13.500 και 17.700 θανάτους αντίστοιχα σε αυτού του είδους τις δομές. Η Ελλάδα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε θετικές επιδόσεις στην προστασία των ευπαθών ομάδων που φιλοξενούνται σε ειδικές δομές, αφού καταγράφηκε μόνο μία περίπτωση συρροής κρουσμάτων σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στην Αττική, και η οποία ελέγχθηκε άμεσα, χωρίς να υπάρξει διασπορά αλλά και απώλειες ζωών. Την εικόνα αυτή αμαύρωσε η περίπτωση της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι» όπου υπήρξε συρροή κρουσμάτων σε ασθενείς και 13 θάνατοι. Πέραν αυτής της περίπτωσης, η οποία απασχολεί τη Δικαιοσύνη και ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις κατά των υπευθύνων, δεν παρατηρήθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας κάτι ανησυχητικό. Η εικόνα αυτή, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, απειλείται να αλλάξει, εξ ου και ο συναγερμός των ειδικών, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση και να αποφευχθεί η επανάληψη με κάτι αντίστοιχο.

Οι δομές παροχής φροντίδας είναι υψηλού κινδύνου όχι μόνο για τους ασθενείς (νοσοκομεία) και τους φιλοξενούμενους (οίκοι ευγηρίας), αλλά και για το προσωπικό που απασχολείται σε αυτούς. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έκθεσης που εξέδωσε προχθές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το οποίο μελέτησε συρροές κρουσμάτων του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου σε διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας 17 χωρών (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά αναφέρθηκαν 1.376 συρροές σε επαγγελματικούς χώρους, με 18.198 κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων. Η πλειονότητα των συρροών εντοπίστηκε σε δομές υγείας και συγκεκριμένα σε δομές παροχής μακροχρόνιας φροντίδας και σε νοσοκομεία, ενώ ακολουθούν οι επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων. Σε νοσοκομεία δέκα χωρών εντοπίστηκαν 241 συρροές που μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα να μολυνθούν 3.298 εργαζόμενοι και να χάσουν τη ζωή τους 82. Σε δομές φιλοξενίας πασχόντων και ηλικιωμένων οκτώ χωρών σημειώθηκαν 591 συρροές με συνολικά 5.670 κρούσματα στο προσωπικό και 46 θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή