Κορωνοϊός: Επιφυλακή ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων

Κορωνοϊός: Επιφυλακή ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου εξακολουθούν να κρούουν οι επιστήμονες και η πολιτεία ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, με πολλές περιοχές να εμφανίζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει πάρει την ανιούσα και η κυβέρνηση επικαιροποιεί τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων πλαφόν στις συγκεντρώσεις πολιτών, ενώ έστειλε μήνυμα νέους που βρίσκονται σε νησιά και επιστρέφουν από διακοπές και επανέλαβε πως δεν είναι άτρωτοι.

Στις επιβαρημένες περιοχές ανακοινώθηκε πως έως τις 24 Αυγούστου εφαρμόζεται η μείωση του ορίου των ατόμων (από 100 σε 50) που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε υπαίθριους χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ εφαρμόζεται απαγόρευση της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων και των νησιών του Αργοσαρωνικού) έως τις 24 Αυγούστου

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

  • Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
  • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες

Σημειώνεται πως ειδική δράση θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΙΣΑ στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών, που επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων, που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Τούντας: Αύξηση των κρουσμάτων μετά τον 15αύγουστο με την επιστροφή των εκδρομέων

Κορωνοϊός: 254 νέα κρούσματα – Στους 223 οι θάνατοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή