«Αστήρικτη η φημολογία για αδήλωτα κρούσματα»

«Αστήρικτη η φημολογία για αδήλωτα κρούσματα»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ένα μέρος δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για τη λήψη μέτρων, επανέλαβε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού. Αφορμή για αυτή την επισήμανση στάθηκαν τα πολλά σχόλια που ακούγονται σχετικά με τη μη ανακοίνωση συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες παρουσιάζονται κρούσματα και τις σχετικές αντιδράσεις όπως επισήμως καταγράφηκαν και σε επίσημες επιστολές του δημάρχου Πάρου.

Οπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, η ανακοίνωση κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα και όχι ανά δήμο ή ανά νησί, δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας, αλλά για να μη βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα και να μη στοχοποιείται ένας συγκεκριμένος τόπος, αφού στην απόφαση για τα μέτρα που θα ληφθούν δεν είναι μόνο ο αριθμός των περιστατικών που λαμβάνεται υπόψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον βασικό λόγο έχει η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Αλλιώς αντιμετωπίζονται 20 κρούσματα από συγκεκριμένο cluster (συρροή), αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές και σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού και αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές. Στις αποφάσεις επίσης λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται θετικοί στονα κορωνοϊό στον τόπο κατοικίας τους, αλλά η ιχνηλάτηση οδηγεί σε άλλο μέρος.

Τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης χαρακτήρισαν αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων. Οπως εξήγησαν υπάρχει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία με την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών και εργαστηρίων για την εξακρίβωση, αποτύπωση και έλεγχο των κρουσμάτων. «Κανείς δεν μπορεί ούτε να κάνει εικασίες, ούτε να διαστρεβλώσει την εικόνα, ούτε να κρύψει στοιχεία. Δεν κρύψαμε τίποτα, ούτε πρόκειται να το κάνουμε», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ο κ. Χαρδαλιάς, πρόσθεσε «ελέγχουμε τα εργαστήρια και κανένα δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή