Επτακόσιες χιλιάδες δόσεις εμβολίου έως τέλος του έτους

Επτακόσιες χιλιάδες δόσεις εμβολίου έως τέλος του έτους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένονται στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις εμβολίου έναντι της COVID-19. Προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι κλινικές δοκιμές τελικής φάσης του εμβολίου της Οξφόρδης. Συνολικά και με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει προς το παρόν η Ε.Ε. με την εταιρεία Astra Zeneca, η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατομμύρια δόσεις, τα οποία θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική εκπομπή (ΣΚΑΪ), στέλνοντας το μήνυμα προς τους πολίτες, «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Ο υπουργός ανέφερε ότι ως χώρα αντέξαμε μέχρι τώρα, ενώ με την προοπτική ότι σχετικά σύντομα θα υπάρξει εμβόλιο κάλεσε τους πολίτες «να κάνουμε όλοι μαζί ξανά προσπάθεια με τήρηση των μέτρων προστασίας».

Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός, «πριν από λίγες μέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε μέσω Twitter την πολύ μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης στη συμφωνία με την Astra Zeneca για 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, που ήδη είναι σε κλινική δοκιμή φάσης 3 και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί για να πάρει αδειοδότηση. Αρα, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα έχει το πρώτο κομμάτι αυτών των δόσεων, περίπου 700.000 δόσεις, στο τέλος του έτους». Οπως εξήγησε, η παραλαβή των εμβολίων θα γίνει τμηματικά σε επτά ημερομηνίες, (πρώτη παραλαβή στο τέλος Δεκεμβρίου, τελευταία στο τέλος Ιουνίου), ώστε η χώρα να λάβει συνολικά 3.000.000 δόσεις που τις αναλογούν από τη σχετική συμφωνία. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν απαιτείται μονή ή διπλή δόση του εμβολίου για την επίτευξη της ανοσίας.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη καθορίσει ότι οι πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.), το υγειονομικό προσωπικό και τα σώματα ασφαλείας, ενώ ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύεται για λογαριασμό πολλών χωρών –η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές– για κεντρική προμήθεια εμβολίων έναντι της COVID-19 με διάφορες εταιρείες που έχουν μπει στη σχετική «κούρσα». Η Astra Zeneca που έχει αναλάβει την παραγωγή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι η πρώτη εταιρεία με την οποία έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο κλινικής δοκιμής φάσης 3, από την οποία θα κριθεί η αποτελεσματικότητά του.

Οι κλινικές μελέτες διεξάγονται σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Στην πρώτη ένα εμβόλιο δοκιμάζεται σε περιορισμένο αριθμό υγιών ατόμων για σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο να εκτιμηθεί η ασφάλειά του. Στη δεύτερη φάση συμμετέχει μεγαλύτερη ομάδα ατόμων με στόχο να κριθούν η αποτελεσματικότητα και η δοσολογία. Στην τρίτη φάση συμμετέχουν αρκετές χιλιάδες ατόμων που χωρίζονται σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο και σε όσους λαμβάνουν εικονικό. Απαιτείται χρόνος έως ότου φανεί εάν η ομάδα που έλαβε το εμβόλιο προστατεύθηκε έναντι του παθογόνου (κορωνοϊός), σε σχέση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό εμβόλιο.

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς οι τρεις φάσεις, τα δεδομένα που έχουν προκύψει συλλέγονται σε φάκελο ο οποίος υποβάλλεται στις αρμόδιες αρχές προς έγκριση. Λόγω της κρισιμότητας της πανδημίας, οι σχετικές διαδικασίες, εφόσον κάποιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό αποδειχθεί αποτελεσματικό, αναμένεται να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Σημειώνεται ότι ήδη οι παρασκευάστριες εταιρείες έχουν λάβει το ρίσκο να ξεκινήσουν την παραγωγή εμβολίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή