«Χρυσός Οδηγός» για μεταλλαγμένα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και σε ό,τι αφορά τα τυποποιημένα προϊόντα ο τελευταίος οδηγός καταναλωτών της Greenpeace μας καθησύχασε, αφού αποδείκνυε πως στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά, ο οδηγός που παρουσίασε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση και που αφορά αποκλειστικά τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, μας ανησύχησε… Κι αυτό γιατί παρ’ ότι οι εταιρείες τυποποιημένων τροφίμων -κυρίως λόγω της πίεσης των καταναλωτών- έχουν μπει στη διαδικασία εξάλειψης των γενετικά τροποποιημένων συστατικών από τα προϊόντα τους, η κερκόπορτα για την είσοδό τους στη διατροφή μας φαίνεται πως αυτή τη στιγμή είναι οι ζωοτροφές…

Εν ολίγοις, αυτά που τρώμε (κοτόπουλα, χοιρινά, μοσχάρια, ψάρια) ή τα ζώα από τα οποία παίρνουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πολύ πιθανό να τρέφονται με ζωοτροφές που περιέχουν μεταλλαγμένα. H βασικότερη πρώτη ύλη για φυσικής προέλευσης ζωοτροφές (που είναι και το ζητούμενο μετά το σκάνδαλο των κρεαταλεύρων) είναι η σόγια και το καλαμπόκι, δύο προϊόντα, που εισάγονται στη χώρα μας «χύμα» και σε μεγάλο ποσοστό τροποποιούνται γενετικά στις χώρες από τις οποίες τα εισάγουμε. Δεδομένου δε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα.

Οπως αποδεικνύεται και από τον οδηγό της Greenpeace, παρ’ ότι υπάρχουν εταιρείες, που έχουν λάβει το μήνυμα των καταναλωτών και ήδη προσπαθούν να εξασφαλίζουν την απουσία μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές τους, στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί δεν μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο. Από τα 162 προϊόντα που περιλαμβάνει ο οδηγός, τα 64 καταχωρούνται στην πράσινη κατηγορία (οι παραγωγοί τους μπορούν να εγγυηθούν πως προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς), 24 στην πορτοκαλί (οι παραγωγοί αναζητούν ήδη τρόπους για να εξασφαλίσουν απαλλαγμένες από μεταλλαγμένα ζωοτροφές) και 74 στην κόκκινη (οι παραγωγοί δεν μπορούν να εγγυηθούν την απουσία μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές τους).

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτια, παγωτά, γάλατα, επιδόρπια), όπου το κόκκινο κυριαρχεί… Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, άλλωστε, δεν απάντησαν, αλλά υιοθέτησαν την άποψη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο οποίος -ούτε λίγο ούτε πολύ- στην ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά!

-Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να προμηθευτείτε τον οδηγό, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της Greenpeace στο τηλ. 010-3838990.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT