Τι δεν έβλεπε η ΔΕΗ εδώ και ένα μήνα…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση ενός μήνα η ΔΕΗ εμφανίσθηκε χθες να «απολογείται» για το ατύχημα που προκάλεσε διαρροές χημικών αερίων στις 25 Δεκεμβρίου 2001 στη δεύτερη Μονάδα του Αγ. Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα. H έκρηξη είχε σημειωθεί ανήμερα τα Χριστούγεννα και προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Αυτή ήταν η ορατή πλευρά στην οποία και επικεντρώθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ, απολογούμενη τότε για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. H αθέατη πλευρά εκείνου του ατυχήματος ήταν η διαρροή στην ατμόσφαιρα χημικών ουσιών από μετασχηματιστές υψηλής τάσης, «λεπτομέρεια» την οποία απέκρυψε η ΔΕΗ. Ενα μήνα μετά και αφού το θέμα διέρρευσε, η ΔΕΗ απολογείται για τους χειρισμούς της στο όλο θέμα.

Με Δελτίο Τύπου, που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, η ΔΕΗ παραδέχεται ότι το μονωτικό έλαιο των δύο εκ των τριών πυκνωτών της γεννήτριας που πήρε φωτιά το βράδυ των Χριστουγέννων, καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις διαρροής τους. Οι πυκνωτές αυτοί, σύμφωνα με τη ΔΕΗ «εγκαταστάθηκαν το 1984 από την εταιρεία Alstom και ο Σταθμός διαχειριζόταν τις εν λόγω συσκευές ως συσκευές που πιθανόν περιέχουν PCBs». Από την πλευρά της η Alstom εμφανίζεται να μην έχει ενημερωθεί από τη ΔΕΗ για τον τύπο του πυκνωτή προκειμένου να αποφανθεί για το τι υγρό έχει τοποθετηθεί για ψύξη-μόνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 1991 είχε τεθεί θέμα αντικατάστασης των υγρών με πιο ήπια και λιγότερο επικίνδυνα και δεν προχώρησε γιατί ΔΕΗ και κατασκευαστής δεν κατάφεραν να καταλήξουν για το τι τύπος υγρών είχε τοποθετηθεί στους πυκνωτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα και πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες οι οποίες στάλθηκαν σε διαπιστευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα (χθες) αναφέρει η ΔΕΗ, δείχνουν ότι «το χρωματογραφικό προφίλ του δείγματος ελαίου του πυκνωτή που δεν καταστράφηκε προσομοιάζει με Arochlor 1232, το οποίο είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε χλώριο». Οπως επίσης ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ήδη έχει διενεργηθεί έλεγχος υγείας στους εργαζόμενους (42 άτομα) και από τα πρώτα αποτελέσματα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Τα οριστικά αποτελέσματα των ελέγχων αναμένονται σύμφωνα με τον διευθυντή Παραγωγής κ. K. Παννέτα σε 10 ημέρες. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι είναι προληπτικού χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT