Το Χαϊδάρι ξεβολεύει τους… πολυάσχολους

Το Χαϊδάρι ξεβολεύει τους… πολυάσχολους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σοβαρό ερώτημα, άμεσα συνδεδεμένο με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο μέτωπο πανεπιστημιακών γιατρών και Υπουργείου Υγείας είναι και το μέλλον του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής στο Χαϊδάρι. O νόμος 2889/01 «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ» χαρακτηρίζει το νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσοκομεία της Ευρώπης, ως πανεπιστημιακό. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος περιμένει από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας να καθορίσει ποιες πανεπιστημιακές κλινικές θα μεταφερθούν σ’ αυτό. Από την άλλη πλευρά, οι πανεπιστημιακοί γιατροί αρνούνται να «μετακομίσουν» στο νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι αφενός δεν πληροί τους όρους λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, αφετέρου -και εδώ είναι το μεγάλο «αγκάθι»- ο διοικητής του δεν ορίζεται από πανεπιστημιακά όργανα. Σημειώνεται ότι έχει ήδη οριστεί διοικητής από τον υπουργό Υγείας για το συγκεκριμένο νοσοκομείο. O υπουργός Υγείας αποδίδει την άρνηση αυτή στο ότι «οι πανεπιστημιακοί δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το Κολωνάκι, όπου έχουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία». Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο χωρίς γιατρούς του ΕΣΥ.

Η προσπάθεια ρύθμισης του ζητήματος που επιχείρησαν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας μέσω πρόσφατης τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας επιλέγει τον διοικητή μεταξύ τριών υποψηφίων που προτείνει η Σύγκλητος από λίστα του υπουργείου Υγείας, δεν είχε τα… αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντίθετα, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι η ουσιαστική επιλογή είναι του υπουργού Υγείας, ενώ υποστηρίζουν ότι η Σύγκλητος θα παίζει απλώς το ρόλο του «συνεργού». Σημειώνεται ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί ζητούν την ίδρυση και λειτουργία αμιγώς πανεπιστημιακών νοσοκομείων υπό πανεπιστημιακή διοίκηση και ειδικότερα για το Λεκανοπέδιο έχουν εισηγηθεί τη λειτουργία δύο πανεπιστημιακών συγκροτημάτων ενός στο κέντρο (με αξιοποίηση νοσοκομείων όπως το Λαϊκό κ.ά.) και ενός στη Δυτική Αττική (Χαϊδάρι).

Παράλληλα, την πρόθεσή τους να μη μετακομίσουν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έχουν εκφράσει οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, αφού, όπως υποστηρίζουν, για να λειτουργήσει το νοσοκομείο ως πανεπιστημιακό πρέπει να μεταφερθούν σε αυτό τουλάχιστον 16 πανεπιστημιακές κλινικές και όχι 3 – 4 που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας. Και, φυσικά, απαιτούν πανεπιστημιακή διοίκηση στο νοσοκομείο.

Στο δρόμο συμβασιούχοι και αποκλειστικές

Στους διαδρόμους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρέθηκαν για πολλοστή φορά, χθες, οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων γιατρών και αποκλειστικών νοσοκόμων του IKA, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους ή, τουλάχιστον, την υπαγωγή τους στον νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας που θεσμοθετεί το υπουργείο Υγείας.

Περίπου 300 γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι πορεία προς το κτίριο του υφυπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επί της οδού Σταδίου, την οποία και απέκλεισαν για περίπου μία ώρα.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Δημήτρης Ρέππας, με τον οποίο συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων, τήρησε μεν θετική στάση στα αιτήματά τους, εν τούτοις δήλωσε αναρμόδιος, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Ρέππα και Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει άμεσα, ίσως και σήμερα, τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου ώστε και οι συμβασιούχοι γιατροί του IKA να γνωρίζουν υπό ποίες προϋποθέσεις είναι δυνατή η υπαγωγή τους στον νέο φορέα.Γ.Τ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT