Αυστηρότερα μέτρα πρόληψης σε οίκους ευγηρίας

Αυστηρότερα μέτρα πρόληψης σε οίκους ευγηρίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυστηροποίηση του πλαισίου μέτρων που ισχύει για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων προχωρεί η κυβέρνηση.

Τα δύο πρόσφατα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, όπου σε ισάριθμους οίκους ευγηρίας, στο Ασβεστοχώρι και στον Εύοσμο, εντοπίσθηκαν εστίες κορωνοϊού, με τον ιό να μεταδίδεται σε σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων, σήμαναν συναγερμό στους υπευθύνους για τη λήψη μέτρων. Ηδη από την πρώτη φάση της πανδημίας είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας προκειμένου να προστατευθούν οι φιλοξενούμενοι, καθώς εξαρχής οι ηλικιωμένοι θεωρήθηκαν ευπαθής ομάδα.

Αλλωστε, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου η λήψη μέτρων καθυστέρησε, οι οίκοι ευγηρίας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτοι και μετατράπηκαν σε εστίες κορωνοϊού με μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Ηδη από τις αρχές του μηνός, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά άρχισε να αυξάνεται, τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί στο επισκεπτήριο σε οίκους ευγηρίας ως ένα πρόσθετο μέτρο προστασίας για τους φιλοξενουμένους.

Μετά τα δύο περιστατικά στη Θεσσαλονίκη κρίθηκε απαραίτητο το σχετικό πλαίσιο να αυστηροποιηθεί περισσότερο. Ετσι, στην αυριανή ενημέρωση από τους Νίκο Χαρδαλιά και Γκίκα Μαγιορκίνη αναμένεται να συμμετάσχει και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία θα ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας.

Για την τήρηση των μέτρων και προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο νέο περιστατικό κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΟΔΥ για την εφαρμογή των μέτρων, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε αύξηση των προστίμων που ισχύουν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι για τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας της Θεσσαλονίκης διεξάγεται εισαγγελική έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή