Κορωνοϊός: «Οδηγός» για αποφάσεις τα κρούσματα των προσεχών ημερών

Κορωνοϊός: «Οδηγός» για αποφάσεις τα κρούσματα των προσεχών ημερών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μικροσκόπιο» υγειονομικών και πολιτικών αρχών της χώρας βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Μετά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων την Τριτη, χθες, Τετάρτη, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 293 επιβεβαιωμένα περιστατικά σε ένα 24ωρο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι η χώρα βιώνει την επήρεια της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων του Αυγούστου, αναμένοντας την εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, μιας και η πορεία μέχρι το τέλος του μήνα κρίνεται καθοριστική για τη συνέχεια και θα διαμορφώσει τις αποφάσεις σε κομβικά πεδία, όπως το άνοιγμα των σχολείων ή την πιθανότητα νέων περιοριστικών μέτρων.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, ότι ο ηλικιακός μέσος όρος των νοσούντων έχει πέσει δραματικά. «Είναι κάτω από 40, περίπου 35 με 36 ετών και αυτό σημαίνει πως οι ηλικίες που οδηγούν την επιδημία είναι 20 με 30», σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στον χθεσινό αριθμό – ρεκόρ, ο καθηγητής γενετικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι τα κρούσματα ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα παρά τις διακυμάνσεις, φαίνεται να βρίσκονται περίπου στον ίδιο αριθμό.

«Η πρώτη εκτίμηση από το 293, δεν είναι να ανησυχούμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα. Είναι ότι απλώς δεν μειώθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες και η μείωση που είδαμε ήταν περισσότερο τυχαία, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση», τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα παραμένουν υψηλά ωστόσο όσο φτάνουμε στο 15νθήμερο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενδέχεται να έχουμε ουσιαστικά την κορύφωση και «αυτό είναι ας το πούμε καλό».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ίδια συχνότητα, υπογράμμισε ότι η επιδημία αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα και υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε για τα σχολεία, απάντησε πως η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει ως η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμά τους και πρόσθεσε «περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή