H «Αθηνά» πιάνει δουλειά από σήμερα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «Αθηνά» (ο μετροπόντικας δηλαδή) πιάνει δουλειά. Μετά την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών εργασιών και ελέγχων, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας επέκτασης του μετρό που θα συνδέει, όταν ολοκληρωθεί, τον υπάρχοντα σταθμό Εθνική Αμυνα με τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. H κεφαλή του μετροπόντικα έχει ήδη ανοίξει τα πρώτα πέντε μέτρα της σήραγγας, τα οποία έχουν διανοιγεί με τη συμβατική μέθοδο, στο ύψος της Δουκ. Πλακεντίας, απ’ όπου το TBM θα αναλάβει εργασία, με κατεύθυνση προς την Εθνική Αμυνα. Πρόκειται για ένα ακόμη «Ολυμπιακό» έργο, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται λίγο πριν από την Ολυμπιάδα και συγκεκριμένα στον Μάιο του 2004.

H διαδρομή που θα ακολουθήσει ο μετροπόντικας για τη διάνοιξη της, μήκους 3,4 χλμ., σήραγγας είναι: θα διασχίζει κάθετα τις οδούς Χαλανδρίου και Αγ. Παρασκευής και εν συνεχεία θα περάσει «πρόσωπο» το Νομισματοκοπείο, διασχίζοντας τη Μεσογείων, έως τη συμβολή της με την οδό Ξάνθου, όπου θα διαμορφωθεί το φρέαρ εξόδου του. Οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας καθώς και οι άλλες εργασίες πολιτικού μηχανικού πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2003, ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν έργο οι ηλεκτρομηχανολόγοι και έναν χρόνο αργότερα το τμήμα Εθνική Αμυνα – Δουκ. Πλακεντίας προβλέπεται να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό. Εάν, μάλιστα, υπογραφεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και η σύμβαση ανάθεσης, στην Αττική Οδό, του τμήματος Δουκ. Πλακεντίας – Σταυρός, πιθανότατα έως το 2004 το μετρό να φθάνει μέχρι τον Σταυρό, δηλαδή περίπου πεντακόσια μέτρα μετά τη Δουκ. Πλακεντίας. Το τμήμα Εθνική Αμυνα – Δουκίσσης Πλακεντίας είναι προϋπολογισμού 54 δισ. δρχ. και έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών ΑΕΓΕΚ – Ακτωρ – SELI, ενώ το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Σταυρός θα κατασκευαστεί από την Αττική Οδό, καθώς οι εργασίες είναι εντός των ορίων της ομώνυμης λεωφόρου.

Κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του έργου δεν θα υπάρχουν οι προβλεπόμενοι τρεις ενδιάμεσοι Σταθμοί Χολαργός, Νομισματοκοπείο και Αγ. Παρασκευή, η ολοκλήρωση των οποίων τοποθετείται στον Ιούνιο του 2006.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT