Γιατροί: Θέλουμε μισθούς ευρωπαϊκούς…

Γιατροί: Θέλουμε μισθούς ευρωπαϊκούς…

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτά που ψηφίσαμε στη Βουλή, είναι αυτά που θα υλοποιήσουμε», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας του ΠεΣΥ Πελοποννήσου και την ορκωμοσία των νέων διοικητών των νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι «ίσως γι’ αυτό έχουμε και τις αντιδράσεις εκείνων των λίγων ευτυχώς, που θέλουν να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, που θέλουν από ιδιοτέλεια το ΕΣΥ διασωληνωμένο και στην Εντατική».

Αναφερόμενος στην (εκρηκτική) κατάσταση που επικρατεί στο απεργιακό μέτωπο του υπουργείου με τους πανεπιστημιακούς, με τα μισά μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών να «αποχωρούν» από το ΕΣΥ, διαμαρτυρόμενοι για διατάξεις του νόμου 2889/01 του υπουργείου Υγείας και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της Θεσσαλονίκης να απέχουν από το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό τους έργο, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «εμείς θέλουμε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και όλους τους πανεπιστημιακούς γιατρούς μέσα στο νοσοκομείο, πρωί και απόγευμα, όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες. Αυτοί μεταφέρουν στο σύστημα την υψηλή και εξειδικευμένη γνώση, αυτοί προσδίδουν στα νοσοκομεία αξιοπιστία, κυρίως αυτοί εμπνέουν την αναγκαία εμπιστοσύνη στον ασθενή». Και υπογράμμισε, «είμαι βέβαιος ότι, όταν με το καλό ηρεμήσουν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες και καταλαγιάσει ο «κουρνιαχτός του πολέμου», θα φανεί καθαρά ότι αυτοί που θα χάσουν είναι ελαχιστότατοι. Θα κερδίσουν όμως όλοι οι υπόλοιποι, θα κερδίσουν οι ασθενείς, οι γιατροί, οι φοιτητές, η εκπαίδευση, η έρευνα, τα ίδια τα νοσοκομεία και η υγεία των πολιτών».

Εισηγήσεις

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, χθες κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εισηγήσεις σχετικά με τις προσφυγές των πανεπιστημιακών που απομακρύνθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία επειδή εργάζονταν παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές. Οι εισηγητές δέχονται ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η ρύθμιση του νόμου 2889/01, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με το σκεπτικό ότι η ρύθμιση εξυπηρετεί επιτακτικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος (ρεπορτάζ σελ. 6). Σημειώνεται ότι κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή.

Αντιδράσεις

Ομως εντονότατες αντιδράσεις, επί της πολιτικής που ασκεί το υπουργείο Υγείας, εκφράζονται και από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, διεκδικώντας μεταξύ άλλων, αμοιβές ισότιμες με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους – οι αμοιβές των γιατρών του ελληνικού ΕΣΥ βρίσκονται σήμερα στο 60% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επισημαίνουν… Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν αύξηση αμοιβών για εφημερίες αλλά και γενικότερα των δαπανών για την υγεία, αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων γιατρών, αλλά και να χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινό το επάγγελμα του νοσοκομειακού γιατρού.

Για «κραυγαλέες παρανομίες και σοβαρότατη διαπλοκή οικονομικών, υπηρεσιακών, πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων στο χώρο των ηλεκτρονικών παιγνίων» κάνει λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος και σε ερώτηση, την οποία κατέθεσε στη Βουλή, ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης να πληροφορηθεί «γιατί δεν έχει μέχρι σήμερα παραγγείλει εισαγγελική έρευνα για τον εντοπισμό της δυσώδους αυτής καταστάσεως, ώστε να επέλθει κάθαρση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT