«Σίγουρο κέρδος το εμπόριο ανθρώπων»…

«Σίγουρο κέρδος το εμπόριο ανθρώπων»…

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε εφτακόσιες χιλιάδες υπολογίζονται οι λαθρομετανάστες, που διακινούνται ετησίως μέσω των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, τα οποία αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρατέθηκαν από Αμερικανούς ειδικούς σε ημερίδα για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρθηκε, η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων είναι μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων η πλέον επικερδής επιχείρηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Πρωτεύουσα θέση σε αυτήν τη βιομηχανία απάνθρωπης εκμετάλλευσης έχει η διακίνηση και εμπορία γυναικών, η οποία ανθεί σε ολόκληρο των κόσμο με την ανατολική Ευρώπη να αποτελεί τον τροφοδότη αυτών των καλά οργανωμένων κυκλωμάτων και παρά την εκστρατεία για την πάταξη του φαινομένου που αρχίζει να εξαπλώνεται, προβλέπεται ότι το φαινόμενο θα ενταθεί.

Ο λόγος; τα κέρδη είναι τεράστια για όσους εμπλέκονται στο λεγόμενο εμπόριο λευκής σαρκός.

«Οταν πουλάς κοκαΐνη έχει κέρδος μια φορά ενώ όταν πουλάς άνθρωπο έχεις κέρδος πολλές φορές και για πολύ καιρό», επισήμανε πολύ εύστοχα στην ομιλία του ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης των ΗΠΑ και συντονιστής του προγράμματος SECI στην ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία κ.Φρανκ Καμπαρντού, ενώ ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Τζον Κένινγκ, είπε ότι «οι σκλάβοι σήμερα είναι φθηνότεροι από ποτέ».

Προς επίρρωση των ανωτέρω ο κ. Καμπαρντού ανέφερε ότι το 72% των γυναικών που διακινούνται παράνομα πωλούνται και αγοράζονται τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ έθεσε στη συζήτηση ως χαρακτηριστική περίπτωση το Κόσοβο.

Οπως είπε σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης έχουν εντοπιστεί ώς τώρα ογδόντα πέντε οίκοι ανοχής που λειτουργούν με γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη για την «εξυπηρέτηση» των αναγκών των ανδρών της πολυεθνικής δύναμης και η «εμπορική» αξία της κάθε μιας κυμαίνεται από 800 ώς 2.500 δολάρια. Μια πρόχειρη εικόνα των κερδών, που αποκομίζουν οι συμμορίες διακίνησης και εκμετάλλευσης μόνο από τις αγοραπωλησίες αυτών των γυναικών μπορεί να έχει κάποιος αν αναλογισθεί ότι μόνο στην Ευρώπη διακινούνται παράνομα ετησίως 500.000 γυναίκες!

Η αλβανική μαφία κατέχει και σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο μεγάλο μερίδιο αλλά και μια πρωτιά.

Είναι η πλέον σκληρή στη μεταχείριση αυτών των γυναικών.

Σκιαγραφώντας την ταυτότητα των διακινητών γυναικών ο συντονιστής του SECI στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Μάρκεϊ έκανε ειδική μνεία στα αλβανικά κυκλώματα λέγοντας ότι «οι Αλβανοί είναι πολύ πιο βίαιοι από οποιαδήποτε άλλη εγκληματική ομάδα και έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη.

Είναι τόσο προσοδοφόρος ο τομέας της διακίνησης και εκμετάλλευσης γυναικών ώστε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την «πηγή του προϊόντος», δραστηριοποιούνται πέραν των τοπικών κυκλωμάτων και συμμορίες, Κινέζων, Βιετναμέζων, ακόμα και Αμερικανών!

Μιλώντας στην ημερίδα ο ΥΜΑΘ κ. Γιώργος Πασχαλίδης είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που την κάνει ευάλωτη σε διασυνοριακά κυκλώματα, τα οποία προωθούν τέτοιου τύπου παράνομες δραστηριότητες και τόνισε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο με τη συνεργασία με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. O κ. Πασχαλίδης ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η διεθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη NA Ευρώπη, είπε στην παρέμβασή της ότι «η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι το αποτελεσματικότερο όπλο κατά του οργανωμένου εγκλήματος».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT