Αδιόριστοι: λίστα αναμονής…15 χρόνια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε χρόνια στη… λίστα αναμονής για μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση. Τόσα είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας, που ορισμένοι εκπαιδευτικοί έχουν διανύσει σε θέση αναπληρωτή, περιμένοντας τη σειρά τους για μόνιμο διορισμό. «Τα καλύτερά μας χρόνια, τα πιο γόνιμα, τα περάσαμε με εργασιακή ανασφάλεια. Είμαι 42 ετών… Ας γίνει κάτι για τους νεώτερους», τόνιζε χθες μιλώντας στην «K» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης αναπληρωτών Εκπαιδευτικών κ. Ιωάννης Χάλαρης. Σήμερα, η Ενωση οργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας μία καλύτερη αντιμετώπιση από την Πολιτεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλισθεί το μέλλον τους, η επαγγελματική τους εξέλιξη αλλά και να βελτιωθεί η θέση τους μέσα στο σχολείο.

Περίπου 37.000 εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών (παλαιότεροι μέσω επετηρίδας, νεώτεροι μέσω ΑΣΕΠ, με βάση την προϋπηρεσία κ.ά.) περιμένουν κάθε χρόνο να πάρουν σειρά για να προσληφθούν σε κάπιο ελληνικό σχολείο. Στη φετινή σχολική χρονιά προσελήφθησαν ως αναπληρωτές περίπου 19.000 δάσκαλοι και καθηγητές ενώ άλλοι 19.000 είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής και αναμένουν τη σειρά τους. Για την επόμενη χρονιά αναμένεται να γίνουν περί τις 25.000 προσλήψεις…

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι αναπληρωτές δεν αποτελούν περιστασιακό, «αναλώσιμο» εκπαιδευτικό προσωπικό. Πλησιάζουν το 15% του ενεργού εκπαιδευτικού πληθυσμού της χώρας και χωρίς αυτούς δεν είναι δυνατή η λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος», ανέφερε χθες ο κ. Χαλιορής. Για να προσθέσει: «Οι αναπληρωτές δεν είναι επαίτες, δεν είναι εργαζόμενοι B΄ κατηγορίας. Μέχρι πότε θα στερούνται εκπαιδευτικών αδειών, διευκολύνσεων για τις μητέρες, μισθολογικών κλιμακίων, βαθμών, ωραρίων διδασκαλίας, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας, ασφαλιστικών δικαιωμάτων κατά τους θερινούς μήνες;»

Ειδικότερα, τα τρία κυριότερα αιτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Αναπληρωτών είναι τα ακόλουθα:

– Θέσπιση ρύθμισης για τον σταδιακό διορισμό όλων των αναπληρωτών.

– Αναγνώριση βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

– Διορισμός σε κενές οργανικές θέσεις της δημόσιας εκπαίδευσης μέσα στο 2003 των περίπου 4.500 εκπαιδευτικών, των λεγόμενων 16μηνιτών.

Η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας των αναπληρωτών θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. από τα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή. Επίσης, οι εκπρόσωποι της Ενωσης έχουν προγραμματίσει για σήμερα και αύριο συναντήσεις με εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, του KKE, του Συνασπισμού και της ΓΣΕΕ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT