Διαρκείς εξετάσεις στο Δημόσιο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις κρίσιμες για τη δημόσια διοίκηση νομοθετικές παρεμβάσεις εξασφάλισε τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδης, σε ωριαία συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στον κ. Κ. Σημίτη παρουσιάστηκαν οι αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο για τις διαδικασίες πρόσληψης, αξιολόγησης και εξέλιξης των υπαλλήλων, το «πόθεν έσχες» και το φλέγον ζήτημα των μονιμοποιήσεων.

Την Παρασκευή, κρίνεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η μονιμοποίηση ή μη των συμβασιούχων που απασχολούνται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, σύμφωνα με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Πρόκειται για περίπου 2.000 εκτάκτους που εργάζονται τα τελευταία χρόνια σε δήμους, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αναμένεται να είναι θετική, καθώς έχει ήδη αποφασίσει σε ανάλογη περίπτωση τη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο ΤΕΒΕ, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση του ν. 2839/2000. Η τότε υπουργός κ. B. Παπανδρέου δεν δέχθηκε να προσμετρηθεί στην προϋπηρεσία των εκτάκτων το διάστημα εκείνο που στηρίζεται σε δικαστικές αποφάσεις. Σε πρώτο στάδιο, το εισιτήριο για τη μονιμότητα φαίνεται να κερδίζουν οι υπάλληλοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς η περίπτωσή τους δεν εμπίπτει στη ρητή απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεών τους που ορίζει το Σύνταγμα, διότι κατά την τελευταία αναθεώρηση η υπόθεσή τους εκκρεμούσε δικαστικά.

Εν όψει όμως, της έκδοσης του εκτελεστικού νόμου του νέου Συντάγματος και της ενσωμάτωσης σχετικής κοινοτικής οδηγίας (1999/70), που αφορά τη συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου, αναμένεται να ληφθεί κυβερνητική απόφαση για περίπου, 12.000 συμβασιούχους του Δημοσίου (5.000 ιατρούς του ΙΚΑ και 7.000 εκτάκτους σε Δημόσιο και δήμους με τετράμηνες διακοπές μεταξύ των συμβάσεών τους). Ανοικτό παραμένει το θέμα μονιμοποίησης των εκτάκτων, περί τις 6.000, στις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ το υπουργείο καταγράφει όλες τις περιπτώσεις συμβασιούχων του Δημοσίου.

Αλλαγές προβλέπονται και στο νόμο Πεπονή, στην κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς και της θέσπισης νέων κριτηρίων επιλογής στις προσλήψεις. Οπως έχει δηλώσει ο κ. Σκανδαλίδης, «τα κοινωνικά κριτήρια θα παραμείνουν, αλλά θα αποτελούν τη μία συνισταμένη. Η δεύτερη θα είναι η αξιοκρατία». Θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στις προσλήψεις εξιδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, ενώ με φειδώ και αυστηρότητα θα προσληφθούν την επόμενη τριετία απόφοιτοι Λυκείου. Καμία πρόσληψη υπαλλήλου σε υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και μεταφορών δεν πρόκειται να γίνει, καθώς οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται πλέον κατ’ αποκοπήν από ιδιωτικά συνεργεία.

Διαβατήριο για μία καλή θέση στο Δημόσιο θα είναι η άριστη γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατά προτεραιότητα θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού που θα πλαισιώσει τα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Παράλληλα, αύριο το απόγευμα συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Πολιτεία και στις 13 Φεβρουαρίου το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου και θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης προβλέπει για τους δημοσίους υπαλλήλους που αποδίδουν στην υπηρεσία τους και επιτυγχάνουν τους προκαθορισμένους στόχους, πρόσθετες αποδοχές και ταχύτερη ιεραρχική εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δίνουν διαρκείς «εξετάσεις» για να προαχθούν, θα αυτοαξιολογούνται, ενώ θα βαθμολογούν και τους προϊσταμένους τους. Θα κρίνονται με βάση την ικανότητα επίτευξης των στόχων, τις δεξιότητες και τη συμπεριφορά τους, από τον άμεσο προϊστάμενό τους, αλλά και τον αμέσως ανώτερο αυτού στην ιεραρχία.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις προτάσεις του «για να χτυπηθεί ο κομματισμός, η αναξιοκρατία και η διαφθορά και να υπάρξει μια καινούργια πνοή στο διοικητικό σύστημα της χώρας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT