Το χρονικό ενός κύκλου γεμάτου αίμα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δολοφονίες των Βασίλη και Νίκου Γρηγοράκου το καλοκαίρι του 2000 ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς αιματηρών χτυπημάτων, στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε ομάδες της νύχτας. Το Δεκέμβριο του 1998 ο Νίκος Γρηγοράκος σώζεται από βέβαιο θάνατο. Αγνωστοι έχουν παγιδεύσει το αυτοκίνητό του με αυτοσχέδιο μηχανισμό, ο οποίος περιέχει πέντε κιλά δυναμίτιδος. (!) O μηχανισμός ενεργοποιείται με τηλεκοντρόλ. H έκρηξη είναι ισχυρότατη. O Νίκος Γρηγοράκος τραυματίζεται σοβαρά στα πόδια. Τον Απρίλιο του 1999 ακολουθεί επίθεση σχεδιασμένη με τον ίδιο τρόπο, έχοντας στόχο τον Γιάννη Σωτηρόπουλο, μέλος της «αντίπαλης» ομάδας. Το αυτοκίνητο του Σωτηρόπουλου παγιδεύεται και ο ίδιος τραυματίζεται στα πόδια. Ακολουθούν ενέδρες με στόχο κάθε φορά διαφορετικό μέλος της μιας ή της άλλης ομάδας, που βάλλονται με καλάσνικοφ, χωρίς (από θαύμα…) να σκοτωθεί κάποιος. Στις 19 Απριλίου του 1999 άγνωστοι τοποθετούν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του Θεόδωρου Γρηγοράκου, ο οποίος διασώζεται παρά την ισχυρή έκρηξη. Ακολουθεί περίπου ένα μήνα αργότερα αιματηρή συμπλοκή του με αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών στην πλατεία Ανεξαρτησίας στον Αλιμο, όπου τραυματίζεται και συλλαμβάνεται.

Παγίδα

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1999 άγνωστοι παγιδεύουν το αυτοκίνητο του Γιώργου Γιαννόπουλου, πατέρα του Γιάννη Γιαννόπουλου, ο οποίος θεωρείται «αντίπαλος» των Γρηγοράκων. Το αυτοκίνητο υφίσταται σοβαρές υλικές ζημιές, όπως και το σπίτι του Γιαννόπουλου, έξω από το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο το όχημα. Τρεις ημέρες αργότερα, έρχεται η απάντηση. Αγνωστοι τοποθετούν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από πολυκατοικία της οικογένειας Γρηγοράκου στον Αγιο Δημήτριο. Το κτίριο υφίσταται σημαντικές υλικές ζημιές.

Ακολουθεί μια περίοδος ανακωχής, που διαρκεί περίπου έξι μήνες. Στις 7 Ιουνίου του 2000 δολοφονείται ο Νίκος Γρηγοράκος. Μέρα-μεσημέρι ένας άγνωστος τον πλησιάζει σε καφετέρια απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων. O Νίκος Γρηγοράκος βρίσκεται εκεί περιμένοντας τον πατέρα του, ο οποίος απολογείται για υπόθεση ναρκωτικών. O άγνωστος πυροβολεί τον Νίκο Γρηγοράκο τρεις φορές στο κεφάλι και εξαφανίζεται. O πατέρας του θύματος, λίγα λεπτά αργότερα, κατηγορεί ως δράστη της δολοφονίας τον Γιώργο Τσακογιάννη.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιουλίου του 2000, δολοφονείται ο Βασίλης Γρηγοράκος. Αγνωστος του στήνει ενέδρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και τον εκτελεί. O Θεόδωρος Γρηγοράκος μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορεί τον Τσακογιάννη ως εντολοδότη των δολοφονιών του πατέρα και του αδελφού του. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι και ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του. O Τσακογιάννης συλλαμβάνεται λίγο καιρό αργότερα κατηγορούμενος με ένταλμα που εκδίδει ο ανακριτής ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Νίκου Γρηγοράκου. O ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση. Το αιματηρό ξεκαθάρισμα του καλοκαιριού του 2000 δείχνει να έχει τελειώσει.

Ξεκαθάρισμα

Τον Μάρτιο του 2001 μία έκρηξη έρχεται να αναστατώσει εκ νέου τις διωκτικές αρχές και να υπενθυμίσει ότι στον κόσμο της νύχτας ο κύκλος βίας και αίματος είναι αέναος. πρόκειται για την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, τον οποίο μετέφερε με το αυτοκίνητό της η κουμπάρα του Νίκου Γρηγοράκου, Αγγλίδα Σούζαν Μαίρη Αριστείδη, 49 ετών. Από την αστυνομία πιθανολογείται ότι η 49χρονη μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό προκειμένου να τον τοποθετήσει σε κάποιο στόχο, έπειτα από σχετική υπόδειξη, στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων της νύχτας. Είτε από κάποιο λανθασμένο χειρισμό, είτε επειδή ο σκύλος της γυναίκας, που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, πάτησε το τηλεκοντρόλ, ο μηχανισμός εξερράγη και η 49χρονη σκοτώθηκε.

Οι ανακατατάξεις στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος

Το καλοκαίρι του 2000 σηματοδότησε μεγάλες αλλαγές στο χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς ήταν η χρονική κορύφωση σειράς ανακατατάξεων, που, ουσιαστικά, σήμαναν την «αλλαγή φρουράς» στο χώρο της νύχτας. Εκτός από τους Βασίλη και Νίκο Γρηγοράκο, ένας ακόμη άνθρωπος της νύχτας, ο οποίος μάλιστα εθεωρείτο από τους πιο σκληρούς αλλά είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο, ο Θέμος Καλαποθαράκος, έπεσε νεκρός από σφαίρες εκτελεστή, σε μια ενέδρα, με πολλά κοινά στοιχεία με αυτή του Βασίλη Γρηγοράκου. Επειτα πραγματοποιήθηκε η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Νίκου Κοτρίδη στο Λουτράκι, ο οποίος κατάφερε να γλιτώσει σοβαρά τραυματίας. Ακολούθησαν οι συλλήψεις των Γιώργου Αναγνωστόπουλου και Γιασέρ Χαμάντα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως οι δράστες της επίθεσης κατά του Κοτρίδη και οι συλλήψεις των Γιώργου Τσακογιάννη και Νίκου Κοτρίδη έπειτα από εντάλματα ανακριτού για ηθική αυτουργία στις δολοφονίες Νίκου Γρηγοράκου και Αντρέα Ντούνη αντίστοιχα. Ολα αυτά τα γεγονότα εκτιμάται ότι έθεσαν σε κίνηση μια μακρά διαδικασία διαδοχής στο χώρο της νύχτας, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι κρατούμενοι, όπως ανέφεραν οι δεσμοφύλακες, έφτιαξαν ένα ασκό με πολύ απλό τρόπο και φαίνεται ότι έκαναν πολύ καλή δουλειά. Είχαν ράψει σακούλες και αυτές στη συνέχεια της έραψαν σε μία κουβέρτα την οποία έφτιαξαν σε σχήμα… ασκού. Μέσα στον αυτοσχέδιο ασκό τοποθέτησαν τον μούστο που έφτιαξαν από τις «ψίχες» των φρούτων (μήλα, αχλάδια και σταφύλια) που τους είχαν φέρει συγγενείς τους κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων. Τον ασκό τον κρέμασαν στον φωταγωγό για να μην κόψει ο μούστος μέχρι την τελική του επεξεργασία. «Στάθηκαν, όμως, άτυχοι καθώς σε κάποιο έλεγχο που κάναμε υποψιασθήκαμε ότι κάτι συμβαίνει και ύστερα από εκτεταμένες έρευνες καταφέραμε και εντοπίσαμε τον ασκό με τον μούστο πριν αυτός μετατραπεί σε κρασί και σουρώσει τις μισές φυλακές», λέει με άκρως χαρακτηριστικό τρόπο δεσμοφύλακας, συμπληρώνοντας: τα τεχνάσματα των κρατουμένων δεν έχουν τέλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT