Αρχαιολογικό μουσείο στην «κατοχή» 74χρονου

Αρχαιολογικό μουσείο στην «κατοχή» 74χρονου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιωτικό μουσείο είχε μετατρέψει το σπίτι του ένας 74χρονος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για τον Γεώργιο Γερογιάννη, συνταξιούχο οικονομολόγο. Επειτα από σχετικές πληροφορίες, άνδρες του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 74 χρονου και βρήκαν έναν ολόκληρο θησαυρό, αποτελούμενο από μεγάλο αριθμό αντικειμένων σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν 73 πήλινα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ειδώλια, αμφορίσκους, κύλικες, λεπίδες, 3 γυάλινα μυροδοχεία, 5 χάλκινα ειδώλια, 9 χάλκινα νομίσματα, 18 εικόνες, ένα εκκλησιαστικό βιβλίο, 55 χειρόγραφα και άλλα έντυπα των Εθνοσυνελεύσεων της Επανάστασης του 1821 και έπειτα. Επιπλέον, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα εξετάσθηκαν από αρχαιολόγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. H «συλλογή» μάλιστα καλύπτει μια ιδιαίτερα εκτεταμένη χρονικά περίοδο, καθώς περιλαμβάνει αντικείμενα που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς έως τους Υστεροβυζαντινούς χρόνους. Οι εικόνες χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται. Στρέφονται πλέον στην προσπάθεια για εντοπισμό των «πηγών» προέλευσης των αντικειμένων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο 74χρονος δεν κατείχε τα αντικείμενα με σκοπό την εμπορία τους αλλά ότι τα προμηθεύθηκε για να φτιάξει προσωπική συλλογή, καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένα αντικείμενα που θα μπορούσε να έχει βρει σε λαθρανασκαφή αλλά για αντικείμενα διαφορετικών χρονικών περιόδων. Αναζητούνται λοιπόν οι προμηθευτές του. Επιπλέον, ερευνάται η προέλευση του πιστολιού, το οποίο βρέθηκε κενό φυσιγγίων. Εις βάρος του Γερογιάννη σχηματίσθηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT