Ελληνικός «ιός» στο βρετανικό ΕΣΥ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ταλαιπωρία στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στο νευραλγικό τομέα της Υγείας φαίνεται ότι δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» του Ελληνα πολίτη, αλλά πλήττει σε μεγάλο βαθμό και το, κατά τ’ άλλα καλά οργανωμένο, βρετανικό σύστημα. Οι Βρετανοί γιατροί διακρίνονται για την απροθυμία τους να παρέχουν κατ’ οίκον τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς, σύμφωνα με τις αναφορές των πολιτών προς τον αντίστοιχο Συνήγορο του Πολίτη. Αν και πριν από ελάχιστα χρόνια τα νοσοκομεία στη Βρετανία τύχαιναν καθολικής αποδοχής, τόσο από πλευράς ιατρικών παροχών, όσο και από πλευράς ξενοδοχειακής υποδομής, τα παράπονα των Βρετανών πυκνώνουν για λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις και πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του νοσηλευτικού προσωπικού…

Η εικόνα είναι γνωστή για τους Ελληνες πολίτες, που όμως ταλαιπωρούνται και από μία σειρά άλλων άκαμπτων διοικητικών υπηρεσιών. Οι 30.000 αναφορές που υποβλήθηκαν το 2001 στον Ελληνα Συνήγορο του Πολίτη κ. Νικηφ. Διαμαντούρο αντικατοπτρίζουν την ποιότητα στη δημόσια διοίκηση. «Εχουμε τέσσερα βουνά μπροστά μας», είπε εύστοχα ο κ. Διαμαντούρος αναφερόμενος στα προβλήματα που εντοπίζονται, μέσα από τις καταγγελίες των πολιτών, στις συντάξεις, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα νοσοκομεία. Το 35% των παραπόνων αφορούν τους δήμους και τις κοινότητες, που σε μεγάλο ποσοστό αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (ανεπάρκεια πόρων) και προβαίνουν σε αυθαιρεσίες.

Τα πολεοδομικά ζητήματα (παράνομες οικοδομικές άδειες), οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, τα αυθαίρετα κτίσματα σε ζώνες αιγιαλού και οι καταγγελίες για «προσπάθεια συγκάλυψης και συνέργειας της πολιτείας» δεσπόζουν στις αναφορές για την Ποιότητα Ζωής. Τριάντα τέσσερα συνολικά πορίσματα του Συνηγόρου παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις υπεβλήθησαν πρωτόδικα ποινές φυλάκισης έως και 10 μηνών σε υπαλλήλους Πολεοδομιών. H έκθεση που συντάσσεται από τον κ. Διαμαντούρο και τους τέσσερις βοηθούς Συνηγόρους περιγράφει το γκρίζο τοπίο του Δημοσίου. Τα παράπονα εστιάζονται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη χορήγηση συντάξεων, στην ανεπάρκεια των υπαλλήλων να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και στην ελλιπή παροχή υπηρεσιών από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στον αντίποδα, ο Βρετανός ομόλογος του κ. Διαμαντούρου, σερ Μαϊκλ Μπάκλεϊ, αρμόδιος και σε θέματα υγείας, αναφέρθηκε στις ταχείες διαδικασίες έκδοσης συντάξεων, αλλά και στο σύστημα αποζημίωσης των πολιτών, που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση κακοδιοίκησης ή παραβίασης της νομιμότητας.

Σκιαγραφώντας τα παράπονα των Αγγλων ασθενών, ο κ. Μπάκλεϊ ανέφερε ότι επικεντρώνονται κυρίως στα ιατρικά λάθη και την κακή επικοινωνία ιατρών με τους συγγενείς. «Στις αναφορές τους», είπε στην «K» ο κ. Μπάκλεϊ, «οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι οι ιατροί δεν εξέτασαν διεξοδικά τους ασθενείς ή δεν συνήγαγαν τα σωστά συμπεράσματα από τις εξετάσεις, καθώς και ότι δεν ενημέρωναν τους συγγενείς ή δεν ήταν σαφείς ως προς την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας των ασθενών».

Κοινός τόπος παραπόνων για την Βρετανία και τη χώρα μας, οι διαδικασίες στην είσπραξη των φόρων. Οι εφορίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον εισπρακτικό τους ρόλο, αντιμετωπίζοντας τους φορολογούμενους όχι φιλικά, αλλά ως οιωνεί φοροφυγάδες.

Τι δήλωσε ο Αγγλος ασθενής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. O πρώτος άγγλος ασθενής χειρουργήθηκε με επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και όπως δήλωσε χθες, είναι απολύτως ικανοποιημένος από τις συνθήκες νοσηλέιας του. Πρόκειται για τον 69χρονο Τζον Μεκούμσκι, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή εγχείρηση αρθροπλαστικής γόνατος και η μετεγχειρητική του κατάσταση εξελίσσεται απολύτως ομαλά. O Μεκούμσκι είναι ένας από τους 25.000 Βρετανούς οι οποίοι κατόπιν συμφωνίας του Ομίλου Αποστολόπουλου με τις αγγλικές αρχές Υγείας θα νοσηλευθούν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οπως δήλωσε χθες σε συνέντυξη Τύπου ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, στόχος είναι «να καταστεί το συγκεκριμένο κέντρο σημείο αναφοράς για την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη NA Ευρώπη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT