«Αδιάφθοροι» ΕΛ.ΑΣ.: Το έργο μας κάπου «σκοντάφτει»

«Αδιάφθοροι» ΕΛ.ΑΣ.: Το έργο μας κάπου «σκοντάφτει»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκοντάφτει» στον δρόμο προς τις δικαστικές αίθουσες το έργο που παράγει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Οπως διαπιστώνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός διευθυντής κ. Βασ. Τσιατούρας, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με τη διαφθορά αστυνομικών: από τις 300 δικογραφίες που έχουν διαβιβασθεί, μόλις 6 αστυνομικοί έχουν καταδικασθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια και αυτομάτως εγείρονται πολλά ερωτήματα, με επίκεντρο το γεγονός ότι οι «Αδιάφθοροι» αποκαλύπτουν πολλά αλλά «δικαιώνονται» σε λίγες περιπτώσεις. Γιατί;

Παρουσιάζοντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ετήσια έκθεση των πεπραγμένων των «Αδιάφθορων της ΕΛΑΣ» για το 2001, ο κ. Τσιατούρας προσδιόρισε ότι από το 1999 που λειτουργεί η υπηρεσία έχουν ασκηθεί σήμερα περί τις 180 διώξεις, που σύντομα, κατά τον ίδιο, με την πρόοδο των δικαστικών διαδικασιών θα φθάσουν στις 200 -για υποθέσεις κατά 25% κακουργηματικές, στις οποίες είναι αναμεμειγμένοι 48 ανώτεροι αξιωματικοί, 52 κατώτεροι και 49 από το κατώτερο αστυνομικό προσωπικό.

Στις «κλάρες»

Δύο στοιχεία προκύπτουν ως ανησυχητικά: αφενός ότι αναλογικώς με τη δύναμη των ανωτέρων -βαθμοφόρων αξιωματικών και κατωτέρων οργάνων η διαφθορά «ανθεί» στις «κλάρες» και αφετέρου ότι η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί σε βαθμό που η αποτελεσματικότητα και ο παραδειγματισμός ακυρώνονται. Μόνον 8 από τις υποθέσεις -και αυτές της αυτοφώρου διαδικασίας- έχουν εκδικασθεί στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας, έξι μόλις επίορκοι αστυνομικοί έχουν καταδικασθεί, δύο αθωωθεί και για τις δύο αυτές υποθέσεις έχει ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας χωρίς να τελεσιδικήσουν. Για τις υπόλοιπες που ακολουθούν τη διαδικασία της τακτικής δικαιοσύνης ο κ. Τσιατούρας είπε ευθέως ότι καμία δεν έχει φθάσει στο ακροατήριο.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ουδείς έχει υποχρέωση να ενημερώνει την υπηρεσία για την πορεία του δικαστικού μέρους των υποθέσεων. Με το ρητορικό ερώτημα «μπορούν οι δίκες αυτές να γίνονται σε έξι μήνες;» απευθύνθηκε στη βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, που τον ρώτησε, τι ζητεί η υπηρεσία του από την πολιτεία. Και συμπλήρωσε: «Ειδάλλως όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα διεφθαρμένοι αστυνομικοί και καθυστερούν οι δίκες, οι μάρτυρες «τα γυρνούν» και οι υποθέσεις ξεθυμαίνουν».

Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα των «αδιάφθορων», χαρακτήρισε ο κ. Τσιατούρας το γεγονός ότι πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι έχει μειωθεί ο αριθμός των καταγγελιών- πληροφοριών για διαφθορά αστυνομικών, ενώ αντιθέτως έχει αυξηθεί κατακόρυφα -σχεδόν διπλασιάστηκε- ο αριθμός των συλληφθέντων αστυνομικών για παράνομες πράξεις και των δικογραφιών που συντάσσονται. Δεν προβληματίζεσθε από το γεγονός ότι η διαφθορά φαίνεται να κτυπά στις τάξεις των ανωτέρων; ρώτησε από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Φ. Ιωαννίδης, ενώ ο κ. Ι. Γιαννακόπουλος ρώτησε αν υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που τους ωθούν σε παράνομες πράξεις. Στην επισήμανση των κ. Μαρίας Θωμά και Ι. Γιαννακόπουλου μήπως η μείωση των καταγγελιών συναρτάται με την απογοήτευση των πολιτών «που δεν βλέπουν απτά αποτελέσματα», είπε ότι οφείλεται εν πολλοίς στον αποτρεπτικό ψυχολογικό παράγοντα, αλλά και στο ότι δεν γίνονται πλέον κακόβουλες και ατεκμηρίωτες αναφορές.

Διάλογος

Είχε μάλιστα έναν οξύ και αποκαλυπτικό διάλογο με τον κ. Γιαννακόπουλο: «Πιστεύετε ότι έχετε εξαλείψει τη διαφθορά στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.; Προσωπικά πιστεύω ότι τα περισσότερα δεν βγαίνουν». «Οχι στο 100%, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος περιέρχονται τα κρούσματα σε γνώση μας. Πάντως δεν υπάρχει δυνατότητα συντεχνιακής συγκάλυψης με τη δομή και τη διάρθρωση της υπηρεσίας, ενώ για όλα ενημερώνεται ο εποπτεύων εισαγγελέας Εφετών» ήταν η απάντηση του αστυνομικού.

«Μην επαναπαύεστε από τη μείωση των καταγγελιών» του είπε ο βουλευτής, «εκτός από τις πράξεις υπάρχουν και παραλείψεις. Πηγαίνετε το βράδυ από τη Ζήνωνος, να δούμε αν θα περάσετε. Τι μου λέει εμένα ότι το εντεταλμένο όργανο που όντας για υπηρεσία πάει στο καφενείο, δεν έχει έλθει σε συνεννόηση με αυτούς;». Καταλυτική η απάντηση του κ. Τσιατούρα: «Τώρα λέτε γιατί δεν συλλαμβάνουμε όλη την εγκληματικότητα. Δεν είναι διαφθορά η αδιαφορία κι εκτός αυτού παρακολουθούμε αν στο κέντρο της Αθήνας είναι αποτελεσματικές οι υπηρεσίες».

Απαντώντας στον κ. Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ) προσδιόρισε τους σταθμούς ελέγχου διαβατηρίων, καθώς και τις υπηρεσίες ηθών, λεσχών και αλλοδαπών ως τις πλέον «παραβατικές», ενώ ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας ότι «όση διαφθορά παράγει η Αττική την ίδια παράγει και η υπόλοιπη χώρα». Με δεδομένο μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων, ότι μαζί με αστυνομικούς σε αρκετές υποθέσεις παραπέμπονται και 15 περίπου δημόσιοι υπάλληλοι, διευκρίνισε ότι το «φυτώριο» είναι κυρίως οι νομαρχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή