Το ΣτΕ έσωσε σπάνιο δρυοδάσος

Το ΣτΕ έσωσε σπάνιο δρυοδάσος

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (Επιτροπή Αναστολών) απαγορεύει την κοπή και απόληψη δένδρων, προερχόμενων από το δρυοδάσος της Φολόης στην Ηλεία, που θεωρείται ξεχωριστού κάλλους και σπανιότητας και προστατεύεται με ευρωπαϊκές και ελληνικές συμβάσεις ως «οικότοπος».

Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, απαγορεύει κατά τρόπο σαφή και απόλυτο την εμπορία των δασικών προϊόντων από το δάσος της Φολόης και αποτελεί συνέχεια άλλης απόφασης του 2001 με την οποία ανεστάλη η εκτέλεση Διαχειριστικής Μελέτης του Δασαρχείου Πύργου για την κοπή χιλιάδων δρυών το διάστημα 2000-2009. Τότε και πάλι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε νόμιμη υλοτομία καθώς και την παροχή αδειών για το κόψιμο και τη μεταφορά ξυλείας. Με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ επιτρέπεται η κοπή κουμαριών και όχι βελανιδιών για τις ανάγκες των κατοίκων των γειτονικών προς το δάσος οικισμών.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσφύγει ο δικηγόρος κ. Αγγ. Μαρκόπουλος, εμπειρογνώμων της Βουλής για την E.E. και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Το δάσος της Φολόης αλλά και ολόκληρο το οροπέδιο έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000, περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών και χαρακτηρίζεται ως «ειδική ζώνη διατήρησης» και «περιοχή κοινοτικής σημασίας». Ετσι θα τύχει χρηματοδοτήσεων από την E.E., όπως επισημαίνει ο προσφεύγων δικηγόρος, προκειμένου να αξιοποιηθεί για παιδικές κατασκηνώσεις και για περιπατητικό τουρισμό. Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα εάν η διοίκηση δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ τότε οι υπαίτιοι κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως φθορά δάσους και ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς αφού το δάσος εξυπηρετεί το κοινό όφελος, απείθεια, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος για την τυχόν παράνομη κοπή δένδρων.

Σε όλες τις ηλικίες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή