Διαμαρτυρία Greenpeace για το πείραμα με το μεταλλαγμένο ρύζι

Διαμαρτυρία Greenpeace για το πείραμα με το μεταλλαγμένο ρύζι

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή 180 μοιρών στην έως σήμερα πολιτική της Ελλάδας στο θέμα των γενετικά τροποποιημένων επισημαίνει με χθεσινή της ανακοίνωση η Greenpeace. H περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι η υποβολή αίτησης για την πειραματική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου ρυζιού στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης από το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών) και οι φήμες για πιθανή έγκρισή της από το ΥΠΕΧΩΔΕ σηματοδοτούν αυτή την αλλαγή στάσης της ηγεσίας του υπουργείου. Αν όντως γίνει κάτι τέτοιο, η Greenpeace υποστηρίζει πως θα ανοίξει ένα επικίνδυνο κεφάλαιο για το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών.

«Πάγωσαν» το 1999

Οι τελευταίες πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών στη χώρα μας έγιναν το 1999. Υστερα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με τη στήριξη του πρωθυπουργού, ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος, δεσμεύτηκε να παγώσει κάθε περαιτέρω πειραματική καλλιέργεια φυτών καθώς και την έγκριση νέων προϊόντων και εμπορικών καλλιεργειών μεταλλαγμένων φυτών. H τυχόν αποδοχή της αίτησης πειραματικής καλλιέργειας τώρα θα σηματοδοτήσει την εκ βάθρων αλλαγή στάσης της χώρας μας πάνω στο θέμα.

«Οι πειραματικές καλλιέργειες όχι μόνο δεν απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία, αλλά ουσιαστικά αποτελούν το Δούρειο Ιππο για την εμπορική καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών», λέει ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. «H αλλαγή θέσης του ΥΠΕΧΩΔΕ τη στιγμή που το 93,3% των Ελλήνων είναι αντίθετοι με τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα μόνο απορία και οργή μπορεί να προκαλέσει. Δεν γνωρίζω με ποια δεδομένα αποφασίζεται αυτή η αλλαγή πολιτικής, τη στιγμή που οι πειραματικές καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη μειώνονται συνεχώς».

Διαχωριστικές γραμμές

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή