E.E.: συνεχίζεται το εμπάργκο στο βοδινό από ΗΠΑ

E.E.: συνεχίζεται το εμπάργκο στο βοδινό από ΗΠΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ευρώπη να «εξέθρεψε» τις τρελές αγελάδες αλλά επιμένει να λέει «όχι» στις ορμόνες στο κρέας που εισάγεται από τις ΗΠΑ. Νέες έρευνες Ευρωπαίων επιστημόνων επιβεβαίωσαν την άποψη ότι η χρησιμοποίηση ορμονών στην εκτροφή των βοοειδών, προκειμένου αυτά να αυξήσουν το βάρος τους, μπορεί να βλάψει τη δημόσια υγεία, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της E.E. που μελέτησε 17 έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, οδηγεί στη συνέχιση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ. Επειδή όμως οι αυξητικές ορμόνες δεν μπορούν να ανιχνευτούν στο κρέας είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούνται ακόμα και στην Ευρώπη.

Το εμπάργκο αυτό έχει αποτελέσει συχνά αιτία εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Μάλιστα, το 1999 το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου αποφάσισε ότι η δεκαετής επιβεβλημένη απαγόρευση εισαγωγών από τις ΗΠΑ στην E.E. ήταν παράνομη και εξουσιοδότησε την Ουάσιγκτον να βάλει δασμούς ύψους 117 εκατομμυρίων δολαρίων σε αντίποινα, σε προϊόντα από την E.E. Αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση, η E.E. υποσχέθηκε τότε ότι θα επανεξετάσει το θέμα. Ωστόσο, και η νέα απόφαση βασισμένη σε νέα επιστημονικά δεδομένα απαγορεύει την εισαγωγή βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ. H Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να κάνει μια «παραχώρηση». Να επιτρέψει μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγής βοδινού κρέατος χωρίς δασμούς από τους 11.500 τόννους το χρόνο που έχουν συμφωνηθεί, εφόσον οι ΗΠΑ εγγυώνται ότι πρόκειται για κρέας χωρίς ορμόνες. Οι ΗΠΑ, πάντως, πέρυσι εξήγαγαν μόνο 5.000 τόννους.

Οπως όμως είχε τονίσει στην «K» ο επίκουρος καθηγητής φυσιολογίας των ζώων κ. Δημήτρης Κουρέτας, οι ορμόνες που τώρα χρησιμοποιούνται δεν μπορούν να ανιχνευτούν στο κρέας. H χορήγηση ορμονών στο ζώο αλλάζει τις αναλογίες των συστατικών στο κρέας και η μυϊκή μάζα του αυξάνεται υπερβολικά, με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά φαινόμενα των τεράστιων ζώων που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Διαχωριστικές γραμμές

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή