Συναγερμός στην Ξάνθη για τις ακρίδες

Συναγερμός στην Ξάνθη για τις ακρίδες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Επί ποδός πολέμου» για την αντιμετώπιση σμήνους ακρίδων βρίσκονται από χθες το πρωί συνεργεία της Νομαρχίας Ξάνθης και κάτοικοι της περιοχής των Δήμων Ξάνθης, Τοπείρου και Μύκης. Στόχος να περιοριστεί η επιδρομή των ακρίδων στην ημιορεινή περιοχή όπου εντοπίστηκαν από προχθές και να μην υπάρξει διασπορά τους στις καλλιέργειες του κάμπου της Ξάνθης όπου υπάρχει κίνδυνος να αφανίσουν τα πάντα.

Οπως δήλωσε ο νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης είναι άγνωστη η προέλευση του σμήνους των ακρίδων αλλά πρόκειται για ένα φαινόμενο που κάθε χρόνο σχεδόν εμφανίζεται στο νομό και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας άλλοτε με μικρότερη κι άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση.

Αυτή τη φορά σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη ο μεγάλος αριθμός των ακρίδων εντοπίζεται σε μια έκταση 35-40 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ των Δήμων Ξάνθης, Τοπείρου και Μύκης όπου υπάρχουν καπνοκαλλιέργειες και σιτηρά και ήδη η περιοχή με απόφαση του Νομάρχη έχει κηρυχθεί ακριδόπληκτη. Πρόκειται για την περιοχή ανατολικά της οδού Ξάνθης-Εχίνου από το 4ο έως το 8ο χιλιόμετρο και σε βάθος 5-8 χιλιομέτρων στους οικισμούς Γοργόνα, Σιρόκο, Αιώρα, Κουτσομύτης, Ερανος κλπ.

«Δεν υπάρχει ανησυχία αλλά βρισκόμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε ο νομάρχης Ξάνθης.

Γεωπόνοι του Γραφείου Φυτοπροστασίας που έσπευσαν στην περιοχή διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μικρές ακρίδες και συνέστησαν ψεκασμούς στις ακριδοκηλίδες κυρίως τις πρωινές ώρες που τα έντομα είναι συγκεντρωμένα, ως ένα ενδεδειγμένο μέτρο που μπορεί να περιορίσει στην περιοχή το πρόβλημα. Κατόπιν αυτού θεωρήθηκε επιβεβλημένη η απομάκρυνση όλων των κοπαδιών και των ζώων από την περιοχή και συνεργεία του Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών ανέλαβαν δράση με επίγειους ψεκασμούς για την εξόντωση των ακρίδων.

Οι καταστροφές μέχρι στιγμής στις καλλιέργειες της περιοχής δεν είναι μεγάλες εκτιμά ο κ. Παυλίδης «αλλά εάν δεν περιορίσουμε την επιδρομή των ακρίδων σ’ αυτή την περιοχή σύντομα θα πολλαπλασιαστούν και θα προκαλέσουν μεγάλες ζημιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή