Οι μαφιόζοι ξαναχτύπησαν

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σκόνη από τις χθεσινές απογευματινές ιπποδρομιακές κούρσες στο Φαληρικό Δέλτα κατακάθισε γρήγορα. H φημολογία, τα υπονοούμενα, οι υποθέσεις για τη δολοφονική επίθεση που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα στην πίσω έξοδο του Ιπποδρόμου θα αιωρείται για αρκετό καιρό. H -έτσι κι αλλιώς- κακή φήμη του Ιπποδρόμου αμαυρώθηκε ακόμη περισσότερο χθες. Στις υποθέσεις στημένων αγώνων, απειλών, ξυλοδαρμών, ντοπαρισμάτων αλλά και ανθρωποκτονιών, που κατά το παρελθόν έχουν συνδεθεί με το χώρο, προστέθηκε η αιματηρή επίθεση από δύο αγνώστους εναντίον των αδελφών Δημήτρη και Βασίλη Μηχαηλίδη, 32 και 36 χρόνων αντίστοιχα. Ακόμη κι αν τελικά αποδειχθεί ότι η επίθεση δεν έχει καμιά σχέση με τα δρώμενα μέσα στον Ιππόδρομο, ο χώρος που συνέβη και η σύνδεση των θυμάτων με αυτόν, την «κατηγοριοποιούν» στα εγκλήματα που συνδέονται με τον Ιππόδρομο.

Η επίθεση

Η δολοφονική επίθεση έγινε λίγα λεπτά μετά τις 10.00 χθες το πρωί. Οι δύο αδελφοί, ιδιοκτήτες αλόγων αγώνων, είχαν βγει από το χώρο του Ιπποδρόμου και περπατούσαν στην πίσω πλευρά του συγκροτήματος μαζί με έναν αναβάτη του Ιπποδρόμου, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία ονομάζεται Κωνσταντίνος Σγούρος. Στη συμβολή των οδών Σαχτούρη και Ναυαρίνου τους πλησίασε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, φορώντας κράνη. O συνοδηγός της μοτοσικλέτας έστρεψε εναντίον τους ένα περίστροφο και πυροβόλησε συνολικά επτά φορές. O Βασίλης Μιχαηλίδης χτυπήθηκε στα πόδια και στα γεννητικά όργανα και σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος. O αδελφός του, Δημήτρης, έπεσε δίπλα του νεκρός. Οι δράστες απόλυτα ψύχραιμοι ανέπτυξαν ταχύτητα και απομακρύνθηκαν. Απομακρύνθηκε επίσης ο αναβάτης ο οποίος αναζητείται. Από την αστυνομία εκτιμάται ότι φοβήθηκε και γι’ αυτό δεν προσήλθε να καταθέσει για την υπόθεση.

Με το ασθενοφόρο του Ιπποδρόμου τα δύο αδέλφια μεταφέρθηκαν αρχικά στο κοντινό «Ωνάσειο». Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του Δημήτρη Μηχαηλίδη. O Βασίλης Μιχαηλίδης διακομίσθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν άνδρες της Ασφάλειας. Οι έρευνες στο χώρο δεν απέφεραν καρπούς. Οι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για 6-7 πυροβολισμούς. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν κάλυκες. Επιβεβαιώθηκε έτσι η εκτίμηση ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν περίστροφο.

Ανάλογο περιστατικό

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στο μυαλό όλων όσοι ασχολούνται με το χώρο του Ιπποδρόμου αλλά και στη σκέψη των αστυνομικών ήρθε ένα άλλο περιστατικό. H δολοφονία το 1995 του Πιτ Παπαδάκου, ενός ακόμη ανθρώπου του Ιπποδρόμου, ο οποίος είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο χτυπήματα κάνουν τους αστυνομικούς να θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο δράστης να είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ποιο ήταν όμως το κίνητρο της επίθεσης; O χώρος της δολοφονικής ενέδρας αλλά και η ενασχόληση των θυμάτων με τον Ιππόδρομο έδωσε έδαφος στη φημολογία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που είχε να κάνει με στημένα παιχνίδια. H φημολογία γύρω από τον Ιππόδρομο άλλωστε, θέλει εκατοντάδες εκατομμύρια να αλλάζουν χέρια στα στοιχήματα, νόμιμα και παράνομα. Γίνεται επίσης λόγος για στημένες κούρσες, για φαβορί που καταποντίζονται και αουτσάιντερ που κερδίζουν με αποδόσεις ιδιαίτερα υψηλές για όσους έχουν στοιχηματίσει σε αυτά, για ντοπαρισμένα άλογα…

Η σκέψη όλων λοιπόν, πήγε στο ενδεχόμενο ξεκαθαρίσματος διαφορών που είχαν προκύψει μέσα στον Ιππόδρομο, για δυσαρέσκεια -ενδεχομένως- κάποιων που έχασαν πολλά χρήματα και αποφάσισαν με τον τρόπο αυτό να την εκδηλώσουν, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση προς άλλους ανθρώπους του Ιπποδρόμου.

Αξιωματικοί της αστυνομίας, ωστόσο, αν και ερευνούν την εκδοχή, δείχνουν να μην πείθονται απόλυτα με αυτό το ενδεχόμενο και κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που πιθανότατα σχετίζεται με άλλες δραστηριότητες ανθρώπων της νύχτας. Την εκδοχή αυτή δείχνει να στηρίζει και η αντίδραση συγγενικού προσώπου των θυμάτων, το οποίο μετέβη στο σημείο της επίθεσης και είπε ότι η επίθεση οργανώθηκε και αποφασίστηκε μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Πριν από περίπου 20 ημέρες άγνωστοι είχαν «γαζώσει» με σφαίρες τα αυτοκίνητα των δύο αδελφών, την ώρα που εκείνοι διασκέδαζαν σε κέντρο στις Τζιτζιφιές. Το περιστατικό είχε καταγγελθεί στην αστυνομία και οι αδελφοί Μιχαηλίδη είχαν ζητήσει προστασία, φοβούμενοι, προφανώς, για τη ζωή τους. H χθεσινή εξέλιξη δείχνει ότι οι φόβοι τους ήταν βάσιμοι…

Στην Ασφάλεια εκκλήθησαν και εξετάζονται συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων, προκειμένου να διερευνηθεί η ταυτότητα εκείνων που θεωρούσαν ως δράστες της πρώτης επίθεσης και δεν αποκλείεται να συνδέονται με τη δεύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή