Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε χθες, κατά το τυπικό, η απόφαση του Τρίτου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε ότι είναι συνταγματική η διάταξη του νόμου 2889/2001 του υπουργείου Υγείας, η οποία απαγορεύει την παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και κλινικές. Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ απεφάνθη ότι η επίμαχη διάταξη, όχι μόνο δεν προσκρούει στο ελληνικό Σύνταγμα, αλλά δεν αντιβαίνει ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ούτε σε άλλες διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, «λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την προάσπιση της υγείας των πολιτών, επιτρέπουν στον νομοθέτη να επεμβαίνει θέτοντας για την άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος περιοριστικούς όρους και υποχρεώσεις ή ακόμα και απαγορεύσεις».

Διχογνωμία όμως προέκυψε μεταξύ των ανωτάτων δικαστών για το ποιο όργανο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για την απόλυση των πανεπιστημιακών γιατρών που δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση της παράλληλης απασχόλησης. Σύμφωνα με τον νόμο 2889/2001, την απόφαση απομάκρυνσης των «παραβατών» λαμβάνει το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας, στο οποίο υπάγεται το δημόσιο νοσοκομείο όπου υπηρετεί ο γιατρός. Από την άλλη πλευρά, οι πανεπιστημιακοί θεωρούν αντισυνταγματική αυτή τη διαδικασία απομάκρυνσής τους, υποστηρίζοντας πως έτσι καταλύεται η αυτοδιοίκηση των AEI. Προ της διχογνωμίας αυτής, το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τα κωνοφόρα δέντρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή