Χάνεται σιγά–σιγά το δάσος του Σέιχ-Σου

Χάνεται σιγά–σιγά το δάσος του Σέιχ-Σου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την περίφραξη των 30.000 στρεμμάτων του Σέιχ-Σου και ήπιες παρεμβάσεις που θα συνδράμουν στη φυσική αναγέννηση του δάσους, ζητούν η Νομαρχιακή Κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη – Συνασπισμός των Πολιτών» και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την καταστροφική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μιχ. Τρεμόπουλος, στην περιοχή του Σέιχ-Σου υπάρχουν σήμερα 9.000 στρέμματα δάσους, άλλα τόσα είναι η αναδασωτέα έκταση, 5.000 στρέμματα είναι ακόμη καμένα και 7.500 στρέμματα είναι διεκδικούμενα από δήμους και ιδιώτες.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, είπε ο κ. Τρεμόπουλος, έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για περίφραξη του δάσους, αλλά αυτή δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα μέτρο. Αντίθετα, όπως κατήγγειλε, έχουν γίνει παράνομες εκχερσώσεις ενώ η πολιτεία δεν έχει επιλύσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς χιλιάδων στρεμμάτων του Σέιχ-Σου.

Οι εκπρόσωποι των δύο Κινήσεων επισήμαναν ότι η τεχνητή αναγέννηση δεν πλησίασε ποτέ τις διεκδικούμενες περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ενώ τόνισαν ότι με τον τρόπο που αυτή έγινε όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά εμπόδισε τη φυσική αναγέννηση του δάσους. Θετική στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης ήταν, όπως είπαν, η κατασκευή φραγμάτων με κορμοπλέγματα στις πλαγιές και στα ρέματα αλλά αρνητική η κατασκευή τσιμεντένιων φραγμάτων.

Πέντε χρόνια μετά και παρά τις διαβεβαιώσεις τον αρμοδίων τον Ιούλιο του 1997, σύμφωνα με τον κ. Τρεμόπουλο, κανένας δεν πλήρωσε, αλλά στα δικαστήρια παραπέμπονται μέλη των οικολογικών οργανώσεων για τις θέσεις που δημοσίευσαν σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Σέιχ-Σου.

Τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στους ανισόπεδους κόμβους της Περιφερειακής Οδού οι οποίοι κατακευάζονται αυτήν την περίοδο «τρώγοντας» παρακείμενες δασικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης κ. I. Τζιώλα, από την κατασκευή των πέντε ανισόπεδων κόμβων μπορεί να καταστραφούν μέχρι και 2.500 στρέμματα δάσους. Μόνο η κατασκευή του κόμβου Κρυονερίου, ανέφερε, «απαιτεί» 1.000 στρέμματα δάσους και καταστροφή του ρέματος της περιοχής.

«Οταν ολοκληρωθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι, η δασική έκταση θα είναι 8.000 στρέμματα και πλέον θα μιλάμε για μικρά άλση και όχι για ένα ενιαίο σύνολο» σημείωσε ο κ. Τζιώλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT