Τζωρτζάτος, το «πρώτο πιστόλι» στις εκτελέσεις

Τζωρτζάτος, το «πρώτο πιστόλι» στις εκτελέσεις

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό φαίνεται ότι πήρε το βάπτισμα του πυρός ο 48χρονος Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε χτύπημα της οργάνωσης τον Απρίλιο του 1984, στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ. Περίπου ένα χρόνο μετά «πέφτει στα βαθιά» με τη δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής» Νικολάου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη. Από τότε και μέχρι το περιστατικό της Λουίζης Ριανκούρ, τον Μάρτιο του 1992, λειτουργεί ως ο βασικός εκτελεστής της «17 Νοέμβρη», συμμετέχοντας σχεδόν σε όλα τα χτυπήματα που λαμβάνουν χώρα. Δολοφονίες, εκρήξεις, τοπθετήσεις βομβών.

Η κλοπή των ρουκετών

Οπως όλα δείχνουν, κρίσιμο σημείο της δραστηριότητάς του στην οργάνωση είναι η κλοπή των ρουκετών από το στρατόπεδο Συκουρίου, τον Δεκέμβριο του 1989 και των μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο, ενάμιση μήνα αργότερα. H «17 Νοέμβρη», που μέχρι τότε χτυπάει με όπλα ή με αυτοσχέδιους μηχανισμούς, διαθέτει πλέον βαρύ οπλισμό. O Τζωρτζάτος έχει εκπαιδευθεί στη χρήση μπαζούκας στον στρατό. Τα επόμενα δύο χρόνια συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό επιθέσεων με ρουκέτες. H ζωή του τα τελευταία 18 χρόνια μοιάζει σαν ένας ατελείωτος κατάλογος βίας και αίματος.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο της διαδρομής του στη «17 Νοέμβρη» είναι το περιστατικό της Λουίζης Ριανκούρ, τον Μάρτιο του 1992. Εκεί, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με αστυνομικούς, οι οποίοι τους παρακολουθούν, αλλά δεν καταφέρνουν να τους συλλάβουν. Πρόκειται για ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία της ιστορίας της «17 Νοέμβρη», γύρω από το οποίο έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα, που μένουν αναπάντητα επί σειράν ετών.

Στο περιστατικό αυτό ο Τζωρτζάτος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με αστυνομικούς. Προφανώς κρίνεται ότι πλέον «έχει καεί», ότι υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισής του. Ετσι, αποσύρεται από τις δολοφονικές επιθέσεις. Εκτοτε έχει λάβει μέρος μόνο σε δύο ληστείες εις βάρος υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ. O Τζωρτζάτος τα τελευταία χρόνια όπως φαίνεται αποσύρθηκε εντελώς από τη συμμετοχή στις δραστηριότητες της οργάνωσης. «Είχε έρθει η στιγμή να μπει «νέο αίμα».

Ουσιαστικά, όπως τελικά προκύπτει από τις έως τώρα ομολογίες των συλληφθέντων, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, στα περισσότερα χτυπήματα θα πρέπει να συμμετείχε ο Σάββας Ξηρός, με τη βοήθεια του αδελφού του Βασίλη από ένα σημείο και μετά και την «προσθήκη» του Διονυσίου Γεωργιάδη τα τελευταία χρόνια.

Μετά την προσαγωγή του στην Αντιτρομοκρατική ο Βασίλειος Τζωρζάτος ομολόγησε ότι από κοινού με άλλα μέλη της «17N» ετέλεσε ή συμμετείχε στις παρακάτω εγκληματικές-αξιόποινες πράξεις:

Δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής» Νικολάου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη στις 21/2/1985, στο Κολωνάκι.

Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των MAT στην Καισαριανή, στις 26/11/1985, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Νικολάου Γεωργακόπουλου και τον τραυματισμό 14 αστυνομικών.

Δολοφονία του βιομηχάνου Δημητρίου Αγγελόπουλου, στις 8/4/1986, στο Κολωνάκι.

Απόπειρα δολοφονίας του ιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη, στις 4/2/1987 στο Χαλάνδρι.

Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς, στις 24/4/1987 στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ατόμων.

Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς, στις 10/8/1987 στην περιοχή Βούλας Αττικής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 ατόμων.

Δολοφονία του βιομηχάνου Αλεξάνδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, την 1-3-1988 στη Λεωφ. Κηφισίας, στη Φιλοθέη.

Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία Robert Judd, στις 3/4/1984, στον Αγιο Δημήτρο Αττικής.

Εισβολή ενόπλων-κλοπή οπλισμού στο ΙΘ΄ Αστυνομικό Τμήμα, στις 14/8/1988, στον Βύρωνα.

Απόπειρα δολοφονίας του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, στις 10/1/1989, στην περιοχή Ζωγράφου.

Απόπειρα δολοφονίας με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κατά του βουλευτή Γεωργίου Πέτσου, στις 8/5/1989, στο Ψυχικό Αττικής.

Δολοφονία του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, στις 26/9/1989, στο Κολωνάκι.

Κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου, στις 24/12/1989 στη Λάρισα.

Κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο, στις 3/2/1990, στην Αθήνα.

Εκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού σε τσιμεντένια κολώνα της ΔΕΗ, στις 15/5/1990, στο 21ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στην Εκάλη.

Εκτόξευση ρουκέτας κατά των γραφείων της εταιρείας Procter & Gamble στη Λεωφ. Συγγρού, στη Νέα Σμύρνη.

Εκτόξευση και έκρηξη δύο ρουκετών κατά των γραφείων της EOK, στις 16/12/1990, στην Αθήνα.

Εκτόξευση και έκρηξη ρουκέτας κατά των γραφείων της Τράπεζας AmericaExpress, στις 28/1/1991, στην οδό Πανεπιστημίου 31, στην Αθήνα.

Εκρηξη βόμβας στο ρυμουλκό «Καραπιπέρης», στις 26/4/1991, στη Σκάλα Περάματος.

Εκτόξευση δύο ρουκετών και έκρηξη της μίας εξ αυτών, κατά της εταιρείας «Χάλυψ», στις 16/5/1991, στον Ασπρόπυργο.

Απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου επιτετραμμένου Deniz Bulukbasi, στις 16/7/1991, στο Παλαιό Ψυχικό.

Εκτόξευση-έκρηξη μιας ρουκέτας και ρίψη μιας αμυντικής χειροβομβίδας κατά λεωφορίου των MAT, στις 2/11/1991 στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Ιωάννη Βάρη και τον τραυματισμό επτά ακόμα αστυνομικών.

Απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκέτας κατά του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά, στις 14/7/1992 στην Αθήνα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του διερχόμενου πεζού Αθανασίου Αξαρλιάν.

Απόπειρα δολοφονίας κατά του βουλευτή Ελευθερίου Παπαδημητρίου, στις 21/12/1992, στο Μαρούσι.

Περιστατικό της οδού Λουίζης Ριανκούρ, στις 27/3/1992, στους Αμπελόκηπους.

Ληστεία στα ΕΛΤΑ της οδού Πατησίων 316, στην Αθήνα, στις 13/7/1988 και τραυματισμός του αρχιφύλακα Θεοδώρου Παπαπάνου.

Ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω, το 1988.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή