Το οργανόγραμμα της «17N» μέσα από τους πρωταγωνιστές

Το οργανόγραμμα της «17N» μέσα από τους πρωταγωνιστές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε άνθρωποι αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έως τώρα έρευνες των διωκτικών Αρχών, το «οργανόγραμμα» της «17 Νοέμβρη». Πέρα από αυτούς, σε δευτερεύοντες ρόλους φέρονται κατά καιρούς να έχουν ενεργοποιηθεί και άλλοι, με τον τελικό αριθμό των εμπλεκομένων να φθάνει τους 50. O κεντρικός κορμός των 15 ανθρώπων, όπως όλα δείχνουν, φέρεται να συγκροτήθηκε σε τέσσερις διαδοχικές φάσεις:

Ιδρυση – ηγετική ομάδα: ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος θεωρείται ο άνθρωπος που αποφάσισε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 να προχωρήσει στην ίδρυση της «17 Νοέμβρη». Τα μέλη της οργάνωσης σε αυτήν την πρώτη φάση, εκτός από τον ιδρυτή, είναι μόλις τρία: μία νεαρή γυναίκα, που ήρθε μαζί του από το Παρίσι και με την οποία διατηρούσε ερωτική σχέση. Ενα εργατικό στέλεχος, που στην πορεία θα διαδραματίσει τον ρόλο του «συνομιλητή» με τον ΕΛΑ και λίγα χρόνια αργότερα θα στρατολογήσει νεότερα μέλη. Τέλος, ένας νεαρός, ο οποίος λαμβάνει μέρος στα χτυπήματα φορώντας κουκούλα και εκτελεί κυρίως χρέη «τσιλιαδόρου». Και οι τέσσερις συμμετέχουν στα πρώτα χτυπήματα της οργάνωσης, στις δολοφονίες των Γουέλς και Μάλλιου. Λίγο πριν η οργάνωση περάσει στην επόμενη φάση, εντάσσεται σε αυτήν ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

Διεύρυνση – στρατολόγηση νέων μελών: τα χρόνια 1979 – 1980, γίνεται η πρώτη διεύρυνση της οργάνωσης με τη στρατολόγηση νέων μελών. Οι εκτεταμένες φοιτητικές κινητοποιήσεις λειτουργούν ως «δεξαμενή» άντλησης μελών πρόθυμων να ενταχθούν στην οργάνωση και να «υπηρετήσουν» τους σκοπούς της. Αυτήν την περίοδο στρατολογούνται οι Βασίλης Τζωρτζάτος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός και ένα ακόμη άτομο, γυναίκα, η οποία εκτιμάται ότι έχει λάβει μέρος σε χτυπήματα της οργάνωσης.

Η δεύτερη γενιά των εκτελεστών: λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εχει φθάσει η ώρα του Σάββα Ξηρού. Στρατολογείται από τον αδελφό του Χριστόδουλο. Αρχικά συμμετέχει σε δολοφονίες, ενώ στην πορεία εκπαιδεύεται από τον Τζωρτζάτο στη χρήση μπαζούκας και στη ρίψη ρουκετών. Την ίδια περίοδο και μέχρι το 1989, στρατολογούνται ακόμη τέσσερα νέα μέλη. Πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Δραστηριοποιούνται κυρίως σε τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Το νέο αίμα: στις αρχές της δεκαετίας του ’90 παρουσιάζεται η ανάγκη στρατολόγησης νέων μελών. Δύο από τους βασικούς εκτελεστές, οι Τζωρτζάτος και Χριστόδουλος Ξηρός παροπλίζονται το 1992. H οικογένεια Ξηρού θα λειτουργήσει για άλλη μια φορά σαν «δεξαμενή». O Βασίλης Ξηρός μυείται στα μυστικά της τρομοκρατικής δράσης. Λίγο αργότερα φέρνει στην οργάνωση τον επιστήθιο φίλο του Διονύσιο Γεωργιάδη. H στρατιωτική θητεία του τελευταίου στις Ειδικές Δυνάμεις κρίνεται πρόσθετο προσόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή