Ξέφραγο αμπέλι το Συκούριο, όλα εύκολα στον Βύρωνα

Ξέφραγο αμπέλι το Συκούριο, όλα εύκολα στον Βύρωνα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές πληροφορίες, όσον αφορά την πολυσυζητημένη κλοπή πυρομαχικών από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας, αλλά και την εισβολή στο A.T. Βύρωνα, προκύπτουν από τις ομολογίες των μελών της «17N». Το στρατόπεδο του Συκουρίου επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλα, γιατί ήταν πιο απομονωμένο και πιο εύκολο, και ο λόγος της κλοπής ήταν η ανανέωση και η ενίσχυση του οπλισμού της οργάνωσης. Οπως αναφέρει στην ομολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός, από συζητήσεις που γίνονταν στην οργάνωση, εξεταζόταν και το ενδεχόμενο κλοπής οπλισμού και από ένα στρατόπεδο στη Λαμία, το οποίο όμως απερρίφθη εξαιτίας του μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας.

Ανά τρεις

Από το φθινόπωρο του 1989 και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, τα μέλη της οργάνωσης πήγαιναν ανά τρία άτομα κατά τις νυχτερινές ώρες σε χώρο πλησίον του στρατοπέδου και παρατηρούσαν τον χώρο. Για τις μετακινήσεις τους οι δράστες χρησιμοποιούσαν ένα ΙΧΦ αυτοκίνητο, NISSAVANETTE, με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. O Σάββας Ξηρός έμπαινε στις αποθήκες από τις σκεπές, αφαιρώντας τα κεραμίδια, και έλεγχε το περιεχόμενό τους. Οταν την παραμονή των Χριστουγέννων του 1989 πραγματοποιήθηκε η κλοπή στο στρατόπεδο, οι «Λουκάς», «Μιχάλης», «Μανώλης», «Χάρης», «Μάρκος», «Σταμάτης» και «Στέλιος» γνώριζαν ακριβώς ποιες αποθήκες άνοιγαν.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Καρατσώλης-«Στέλιος» υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της κλοπής στο στρατόπεδο βρισκόταν στην Κέρκυρα. Αφού άνοιξαν τις αποθήκες, αφαίρεσαν κιβώτια με ρουκέτες, σφαίρες και χειροβομβίδες, ασφαλίζοντας μετά τις αποθήκες με δικά τους λουκέτα. Μετέφεραν τα πυρομαχικά στο σταθμευμένο -σε απόσταση 300 μέτρων από το στρατόπεδο- φορτηγό, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους φορείς με σιδερολάμες που φορούσαν στους ώμους τους («σαμάρια»).

Η όλη επιχείρηση διήρκεσε τέσσερις ώρες και η μόνη στιγμή που κινδύνεψαν να αποκαλυφθούν ήταν όταν πέρασε μία περίπολος του στρατού σε απόσταση τριών μέτρων από τις αποθήκες. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη.

Για λόγους «γοήτρου», αλλά και ανανέωσης του οπλισμού της οργάνωσης έγινε η εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 1988, ημερομηνία που επιλέχθηκε εξαιτίας της μειωμένης αστυνομικής δύναμης και κίνησης των πολιτών. Το συγκεκριμένο τμήμα κρίθηκε ως «ευάλωτο» και απομονωμένο.

Αρκετό καιρό πριν από την εισβολή, διάφορα μέλη της «17N» παρατηρούσαν το A.T. από κοντική ταβέρνα-ουζερί. Από τις ομολογίες των Χριστόδουλου Ξηρού, Βασίλη Τζωρτζάτου και Κώστα Καρατσώλη προκύπτει ότι στην εισβολή συμμετείχαν εκτός από τους ίδους ο «Μιχάλης», ο «Λουκάς», ο «Λάμπρος», ο «Αλέκος» και ο «Χάρης».

Ο «Λουκάς»

Ειδικότερα, το απόγευμα της 14ης Αυγούστου ο «Λουκάς» μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός μαζί με τον «Μανώλη» -παρίστανε τον κρατούμενο- μπήκαν πρώτοι στο Τμήμα, αφού ακινητοποίησαν τον σκοπό. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέλη πλην του «Λάμπρου», ο οποίος παρέμεινε εκτός Τμήματος. Αφόπλισαν τους υπόλοιπους αστυνομικούς, τους οποίους οδήγησαν σε ένα κρατητήριο, «άρπαξαν» διάφορα έγγραφα, σφραγίδες, ασύρματους, στολές και οπλισμό και αποχώρησαν. Επιβιβάσθηκαν σε σταθμευμένο φορτηγό και κατευθύνθηκαν προς την οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή