Το χρονικό της εβδομάδας

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον δρόμο προς τον Κορυδαλλό βρίσκεται ο τελευταίος συλληφθείς ως μέλος της «17 Νοέμβρη», Σωτήρης Κονδύλης ή «Αρης», και με αυτόν οι «εντός Κορυδαλλού» θα φθάσουν τους δεκατέσσερις. Την εβδομάδα που πέρασε, οι υπόλοιποι συλληφθέντες πλην του Σάββα Ξηρού, που νοσηλεύεται ακόμα στον «Ευαγγελισμό», είχαν μεταφερθεί με κινηματογραφικό τρόπο στα ειδικά διαμορφωμένα κελλιά τους στις φυλακές. Στο κομβικό αυτό σημείο των ερευνών, η ξαφνική «εμφάνιση» μιας προκήρυξης που έφερε τη σφραγίδα της «17 Νοέμβρη», προκάλεσε αρχικώς αναστάτωση, έως ότου οι Αρχές αποφανθούν πως δεν προέρχεται από μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Τα γεγονότα εν περιλήψει:

Σάββατο 27 Ιουλίου:

Στον εισαγγελέα Εφετών κ. Κυρ. Καρούτσο οδηγείται ο «Νικήτας» της «17N», Νίκος Παπαναστασίου, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες. O εισαγγελέας του ασκεί δίωξη για πέντε κακουργήματα και τον συμβουλεύει «να κοιτάξει το συμφέρον του κατά την απολογία του».

Κυριακή 28 Ιουλίου:

Πραγματοποιείται ειδική σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με την ηγεσία της αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να διερευνηθούν οι σχέσεις της «17N» με το παρακράτος.

Δευτέρα 29 Ιουλίου:

Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται, με μια γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας, οι Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Θωμάς Σερίφης, Κώστας Καρατσώλης, Ηρακλής Κωστάρης και Διονύσης Γεωργιάδης. H διαδρομή από τη ΓΑΔΑ (λεωφόρος Αλεξάνδρας) ώς τις φυλακές διαρκεί δέκα λεπτά(!). O Βασίλης Τζωρτζάτος, μόλις αντικρίζει το κελλί του, φέρεται να λέει στον εισαγγελέα I. Διώτη «τελικά η Δημοκρατία δεν εκδικείται». Την ίδια ώρα, ο 50χρονος Νίκος Παπαναστασίου ή «Νικήτας» οδηγείται ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου.

Ταυτόχρονα, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ο Σάββας Ξηρός ολοκληρώνει την απολογία του, δίνοντας απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Μιλά για τις δολοφονίες Μπακογιάννη, Βρανόπουλου, Περατικού, Σόντερς, των Τούρκων διπλωματών και την εκτόξευση ρουκετών στο Μέγκα, στη Ζίμενς και στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη.

Τρίτη 30 Ιουλίου:

Στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού οδηγούνται άλλοι τρεις συλληφθέντες-μέλη της «17N», ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Παύλος Σερίφης και ο Κώστας Τέλιος. Τα κελλιά υψίστης ασφαλείας όπου θα κρατηθούν βρίσκονται σε υπόγειο χώρο κάτω από τη δικαστική αίθουσα.

«Φως» στον τρόπο με τον οποίο δρούσε η «17N» από έντυπα που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Σε εγχειρίδια περιγράφονται κανόνες συνωμοτισμού, στρατολόγησης, μέθοδοι παρακολούθησης στόχων, τρόποι διαφυγής, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά των μελών της οργάνωσης. Οπως διαπιστώνεται, στη γραφομηχανή που βρέθηκε στην Πάτμου είχαν γραφτεί σχεδόν όλες οι προκηρύξεις της περιόδου ’90-’91.

Τετάρτη 31 Ιουλίου:

Προκήρυξη με την «υπογραφή» της «17 Νοέμβρη» δημοσιεύεται στην «Ελευθεροτυπία». Στην προκήρυξη, ο συντάκτης μιλά μεταξύ άλλων για την ύπαρξη φωτογραφιών και βίντεο που αφορούν τον Κώστα Περατικό στη γιάφκα της Δαμάρεως, που αποσιωπήθηκαν από την αστυνομία, ενώ παραδέχεται ότι η οργάνωση δέχθηκε «χτύπημα στην καρδιά», αλλά υποστηρίζει ότι είναι ακόμα ζωντανή. Γίνεται λόγος για τα «αθώα θύματα», με ιδιαίτερη αναφορά στον Θάνο Αξαρλιάν, ενώ τονίζεται πως αν οι συλληφθέντες δεν έχουν «διάφανη δίκη», οι επόμενοι στόχοι της «17N» θα έχουν σκοπό και την «ανταλλαγή κρατουμένων».

Με τη λέξη «αστειότητες» απαντά ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ενώ από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδεται η ύπαρξη των παραπάνω στοιχείων στη γιάφκα της Δαμάρεως. H προκήρυξη έχει δακτυλογραφηθεί από ηλεκτρονική γραφομηχανή, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά ενώ και η σφραγίδα είναι κανούργια.

Την ίδια ώρα, ποινικές διώξεις ασκεί ο εισαγγελέας σε βάρος των Σάββα Ξηρού και Δημήτρη Κουφοντίνα για οκτώ κακουργήματα που αφορούν 85 πράξεις της «17N» και για εννέα κακουργήματα που αφορούν σε 90 πράξεις της «17N», αντιστοίχως.

Πέμπτη 1 Αυγούστου:

Στα χέρια των διωκτικών αρχών βρίσκεται και ο «Αρης» της «17N». O 41χρονος Σωτήρης Κονδύλης συλλαμβάνεται στο σπίτι του στον Βύρωνα, λίγα στενά πιο κάτω από το σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Οι Πάτροκλος Τσελέντης και Νίκος Παπαναστασίου μεταφέρονται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Την ίδια ώρα, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, με επιστολή κάνει λόγο για τις συνθήκες κράτησης του ιδίου, αλλά και των υπόλοιπων κρατουμένων-μελών της οργάνωσης. Μέσω συνηγόρου, υποστηρίζει ότι κρατούνται σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης, οι οποίες αποσκοπούν στην εξουθένωση της προσωπικότητάς τους. O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διατάσσει έρευνα για το θέμα.

Παρασκευή 2 Αυγούστου:

Στον εισαγγελέα Εφετών οδηγείται ο Σωτήρης Κονδύλης, όπου του ασκείται ποινική δίωξη για έξι κακουργήματα. O «Αρης» της «17N» ομολογεί τελικά τη συμμετοχή του στην οργάνωση και, πιο συγκεκριμένα, στη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι το 1990, στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια το 1991, στη δολοφονία του O. Σιπαχίογλου το 1994 και την εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας το 1996. H απολογία του αναμενόταν για σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή