H ζωή της «17 Νοέμβρη» στον Κορυδαλλό

H ζωή της «17 Νοέμβρη» στον Κορυδαλλό

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς καμιά υπερβολή οι εικόνες και οι φωτογραφίες των τρομοκρατών της «17 Νοέμβρη» να διαβαίνουν το κατώφλι του Κορυδαλλού με σκυμμένο το κεφάλι θα αποτελέσουν στο μέλλον ιστορικά αποτυπώματα, υπόμνηση της δράσης μιας οργάνωσης που επί σχεδόν τρεις δεκαετίες σκορπούσε το θάνατο, βάζοντας την Ελλάδα στη μαύρη λίστα των χωρών όπου η ωμή βία ανθούσε.

Τα παπαδοπαίδια Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο Θωμάς Σερίφης, ο Κώστας Καρατσώλης, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο Διονύσης Γεωργιάδης, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος -πρωτίστως-, ο Παύλος Σερίφης, ο Κώστας Τέλιος (ο ποιητής της παρέας), ο Πάτροκλος Τσελέντης και ο Νίκος Παπαναστασίου, ονόματα άγνωστα έως χθες στην ελληνική κοινωνία, βρίσκονται στα κελλιά τους, ενώ κελλιά περιμένουν τους Σάββα Ξηρό και Σωτήρη Κονδύλη.

Οι άνθρωποι αυτοί, που με την αιματηρή δράση τους είχαν δημιουργήσει έναν «μύθο», κατέρρευσαν μέσα από τις απολογίες τους, απογυμνώθηκαν. Οι περισσότεροι σκεφτήκαμε: Είναι δυνατόν, αυτοί ήταν;

Κατά τη μεταφορά τους στις φυλακές ήταν αμίλητοι, ανέκφραστοι, χαμένοι στις σκέψεις τους. H πρώτη επαφή με τους δεσμοφύλακές τους ήταν όπως όλων των ποινικών κρατουμένων? σύντομες διαδικασίες ελέγχου και στη συνέχεια με βήματα βαριά και τα μάτια στο δάπεδο των φυλακών έφθασαν στα κελλιά. Πριν κλείσει πίσω τους η σιδερένια πόρτα ζήτησαν τσιγάρα…

Πού βρίσκονται

Στις φυλακές του Κορυδαλλού έχουν κατασκευασθεί συνολικά 34 κελλιά υψίστης ασφαλείας. Από αυτά τα οκτώ βρίσκονται στις ανδρικές φυλακές, μεταξύ A΄ πτέρυγας και διοικητηρίου, κάτω ακριβώς από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ τα υπόλοιπα 26 βρίσκονται στις γυναικείες φυλακές κάτω από τη δικαστική αίθουσα. Τα κελ-

λιά αυτά κατασκευαστικά είναι σχεδόν ίδια. Τα οκτώ, στις ανδρικές φυλακές, έχουν μικρά παραθυράκια για να εισέρχεται το φως ενώ τα 26, στις γυναικείες, δεν έχουν παράθυρα και το φως του ήλιου εισέρχεται στα κελλιά από την αλεξίσφαιρη τζαμαρία, κάτι σαν «θόλος». Εκτός των 34 κελλιών, στο χώρο του νοσοκομείου των φυλακών κατασκευάζονται άλλα τέσσερα ακόμα, υψίστης ασφαλείας, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθούν οι Σάββας Ξηρός και ο Κώστας Τέλιος, που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα.

Οι οκτώ πρώτοι κρατούμενοι -Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Τζωρτζάτος, Ψαραδέλλης, Θωμάς Σερίφης, Καρατσώλης, Κωστάρης και Γεωργιάδης- κρατούνται στις ανδρικές φυλακές και οι πέντε άλλοι -Γιωτόπουλος, Τέλιος, Παύλος Σερίφης, Παπαναστασίου και Τσελέντης- στις γυναικείες φυλακές. Τα κελλιά τους έχουν εμβαδόν δέκα τετραγωνικών μέτρων και όλα τα αναγκαία αντικείμενα, κρεβάτι, νιπτήρας, καρέκλα είναι χτιστά για λόγους ασφαλείας.

Καμιά επαφή με άλλους

Προαυλίζονται «σε μικρές ομάδες» σε χώρο που παρακολουθείται από κάμερες και βεβαίως δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς άλλος εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη φύλαξής τους.

Και στις δύο πτέρυγες οι χώροι όπου χτίσθηκαν τα κελλιά υψίστης ασφαλείας είναι ημιυπόγειοι και δεν υπάρχει καμία επαφή με τους υπόλοιπους ποινικούς κρατούμενους. Το φαγητό τους σερβίρεται σε πλαστικά σερβίτσια τα οποία μαζεύονται αμέσως μόλις τελειώσουν. Προς το παρόν σιτίζονται από το φαγητό που ετοιμάζεται για όλους τους κρατούμενους των φυλακών αλλά εξετάζεται, στο μέλλον, να σιτίζονται -επίσης για λόγους ασφαλείας- ξεχωριστά. Επισκέψεις από τους συγγενείς τους μπορούν να δέχονται κάθε Δευτέρα και Σάββατο, ενώ τους συνηγόρους τους μπορούν να τους βλέπουν μία ώρα ημερησίως.

Η πρώτη επίσκεψη συγγενικού προσώπου κρατούμενου τρομοκράτη έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι. O δάσκαλος Κώστας Τέλιος συναντήθηκε με τον αδελφό του ο οποίος εξερχόμενος, αν και δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του Κώστα Τέλιου, αρνήθηκε να απαντήσει. Την Πέμπτη τις ανδρικές φυλακές επισκέφθηκε η κυρία Μοσχούλα, μητέρα των Χριστόδουλου και Βασίλη Ξηρού, συνοδευόμενη από τον γιο της Νίκο. Αυτή δεν συναντήθηκε με τους δύο κρατούμενους γιους της, διότι δεν ήταν ημέρα επισκεπτηρίου. Το μόνο που κατάφερε ήταν να αφήσει χρήματα στο λογιστήριο των φυλακών για τις ανάγκες των δύο.

Ενίσχυση των φυλακών

Η κράτηση των δεκατριών στις φυλακές του Κορυδαλλού υποχρέωσε τις αρχές να λάβουν συγκεκριμένα, πρωτοφανή, μέτρα ενίσχυσης τόσο της δύναμης των δεσμοφυλάκων που θα επιβλέπουν τους τρομοκράτες όσο και της αστυνομικής που θα επιφορτισθεί με την ευθύνη φύλαξης του εξωτερικού χώρου των φυλακών. Κατά πληροφορίες έχουν ήδη αποσπασθεί από περιφερειακά σωφρονιστικά καταστήματα 50 υπάλληλοι οι οποίοι έχουν την ευθύνη φύλαξης των τρομοκρατών, ενώ την ίδια στιγμή έχει ενισχυθεί και η εξωτερική φρουρά των φυλακών.

Επίσης, για λόγους ασφαλείας, έχουν μεταχθεί σε άλλες φυλακές πάνω από 500 κρατούμενοι, μεταξύ αυτών και οι πιο «ζόρικοι», ώστε να απελευθερωθούν χώροι για τους υπόλοιπους ποινικούς και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος κάποιας πιθανής εξέγερσης. Επιπροσθέτως, οι αρχές «για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους» έλαβαν και άλλα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποκλεισθεί οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας «έκτακτης κατάστασης εντός των φυλακών» από την πλευρά μερίδας κρατουμένων. Κυριολεκτικά οι φυλακές του Κορυδαλλού θυμίζουν φρούριο καθώς έχει απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση κάθε οχήματος κατά μήκος της περιμέτρου των φυλακών, ενώ έχουν αυξηθεί και οι διακριτικές αλλά συνεχείς περιπολίες αστυνομικών, ένστολων και μη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή