Πρώτη κατάληψη από αγρότες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα χθες των αγροτικών κινητοποιήσεων, η κλιμάκωση των οποίων προετοιμάζεται πυρετωδώς με συσκέψεις τόσο στη Μακεδονία όσο και στη Θεσσαλία. H κινητικότητα στον αγροτικό χώρο προδιαγράφει ένα δύσκολο και μακρύ φθινόπωρο για την κυβέρνηση, εφόσον οι δηλώσεις πειθούς δεν έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Χθες, αγρότες κατέλαβαν τη Διεύθυνση Γεωργίας, του νομού Πέλλας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο θέμα του βαμβακιού. Τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, που προς το παρόν οργανώνουν ξεχωριστά οι αγρότες που πρόσκεινται στο KKE και τη Νέα Δημοκρατία, αποτελούν την κορύφωση αλλά όχι και το τέλος των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές.

Μέχρι τη ΔΕΘ

«Η κατάληψη της Διεύθυνσης Γεωργίας του νομού Πέλλας, θα διαρκέσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Πέλλας, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι αγρότες που συμμετέχουν στην κατάληψη θα αντικαθίστανται κάθε 10 ώρες από άλλους. Χτες το πρωί, 200 περίπου αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης Γεωργίας στα Γιαννιτσά, χωρίς να προκληθούν επεισόδια, διεκδικώντας να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική σε σχέση με το βαμβάκι. Οπως επεσήμανε ο βουλευτής του νομού Πέλλας της Ν.Δ., κ. Γιώργος Καρασμάνης, «οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Πέλλας διεκδικούν επίσης να μην αφαιρεθούν από τη βαμβακοκαλλιέργεια τα 17.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα μέτρα περικοπής των καλλιεργούμενων στρεμμάτων από το υπουργείο Γεωργίας». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο υφυπουργός Γεωργίας, κ. Ευάγγελος Αργύρης, είχε δεσμευτεί ότι θα εξετάσει αυτό το αίτημα. Σημειώνεται ότι στον νομό Πέλλας καλιεργούνται περίπου 170.000 στρέμματα με βαμβάκι. O κ. Καρασμάνης επίσης απηύθυνε ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μέσω της οποίας επισημαίνει τα λάθη που έγιναν στο χειρισμό του θέματος. Εφόσον ο υπουργός Γεωργίας θα ζητήσει από την E.E. να επιτρέψει την εθνική ενίσχυση, γιατί οι βαμβακοπαραγωγοί δεν είχαν το χρόνο να προσαρμοστούν στον νέο Κανονισμό της E.E., γιατί δεν χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα ώστε να επιτύχει την αναβολή της εφαρμογής του;

Τα τρακτέρ

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, κ. Σωτήρης Παρλαπάνης, δήλωσε ότι, από τις 3 Σεπτεμβρίου, οι αγρότες θα κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών χωρίς όμως να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία. «Εως σήμερα έχουμε αποφασίσει να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ χωρίς τρακτέρ, τίποτα όμως δεν αποκλείεται», τόνισε.

Οι αγρότες της περιοχής Τυρνάβου συνεδρίαζαν χτες, έως αργά το βράδυ, προκειμένου να αποφασίσουν εάν επίσης θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις πριν από τη ΔΕΘ. Πάντως, οι κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ φαίνεται πως θα είναι μόνο η αρχή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων, κ. Θανάσης Νασίκας.

Πάντως ήδη έχουν προγραμματιστεί από τους αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο KKE αγροτικά συλλαλητήρια στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα στις 16 και 18 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Η προοπτική του διαλόγου που επιθυμούσε η κυβέρνηση φαίνεται λοιπόν ότι απομακρύνεται. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Σαλαγιάννης χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι το πρόβλημα με το βαμβάκι διαιωνίζεται. «Αν σήμερα αποφασίζαμε να περιορίσουμε κατά 10% την παραγωγή, θα είχαμε αύξηση εισοδήματος των παραγωγών 20-25%. Τόσο απλά είναι τα πράγματα», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή