Ελεύθερη πτώση των βάσεων λόγω δυσκολίας…

Ελεύθερη πτώση των βάσεων λόγω δυσκολίας…

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πολλά χρόνια, οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε AEI και TEI χαρακτηρίστηκαν από ελεύθερη πτώση, καθώς ο κλιμακούμενος βαθμός δυσκολίας και τα θέματα που απαιτούσαν κριτική σκέψη έθεσαν φραγμό στην «υπερπαραγωγή» των αρίστων των προηγούμενων χρόνων και οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας να ομιλεί για εξορθολογισμό και ισορροπία του συστήματος. Ειδικότερα, η πτώση των βάσεων στα AEI (χωρίς ειδικό μάθημα) έφθασε έως τα 2.225 μόρια (τμήμα Γεωγραφίας Αιγαίου) και στα TEI τα 1.653 μόρια (τμήμα Οδοντοτεχνικής Αθήνας).

Στην πτώση των βάσεων διαδραμάτισε ρόλο και η μείωση της διαφοράς προσαρμογής του προφορικού με τον γραπτό βαθμό από τις τρεις στις δύο μονάδες, η οποία «ψαλίδισε» ακόμη περισσότερο την ισχύ των προφορικών βαθμών του σχολείου. Βέβαια, και φέτος στην κορυφαία στιγμή των μαθητών να εισαχθούν από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο αποτυπώθηκαν τα τρωτά του εκπαιδευτικού συστήματος. Φθάσαμε στο σημείο ο χαμηλότερος γενικός βαθμός πρόσβασης στα AEI -στα οποία για την εισαγωγή απαιτούνται εξετάσεις σε ειδικό μάθημα, τουλάχιστον η βάση- να φθάσει το 4,69(!) στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα AEI, χωρίς ειδικό μάθημα, ο χαμηλότερος βαθμός πρόσβασης ήταν 10,69 στη σχολή της Θεολογίας Θεσσαλονίκης. H χαμηλότερη βάση για τις σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων ήταν τα 10.351 μόρια της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης.

Στα TEI, στα οποία για την εισαγωγή απαιτούνται εξετάσεις σε ειδικό μάθημα, -τουλάχιστον η βάση- ο χαμηλότερος βαθμός πρόσβασης ήταν 6,44 στο τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο του TEI Ηπείρου. Στα τμήματα χωρίς ειδικό μάθημα είναι το 7,97 στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, σε 84 τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί συνόλου 414 τμήματων AEI και TEI ο τελευταίος εισακτέος πέρασε με γενικό βαθμό χαμηλότερο του 10. Από τα 84 αυτά τμήματα τα 12 ήταν σχολών AEI και τα 72 TEI. Αντίθετα παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε αρκετά τμήματα TEI (κυρίως Πληροφορικής) η βάση να είναι υψηλότερη σε σχέση με τμήματα AEI με ομοειδές αντικείμενο (π.χ. στις θετικές επιστήμες).

Συνολικά, στις φετινές γενικές εξετάσεις εισήχθησαν οι 8 στους 10 υποψηφίους (ποσοστό 77,3%). Ειδικότερα, από τους 98.205 υποψηφίους εισήχθησαν σε τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 75.952 μαθητές. Σημαντικό κρίνεται ότι φέτος καταγράφηκε μία συρρίκνωση των υποψηφίων καθώς πέρυσι είχαν συμμετάσχει στις εξετάσεις μέσω του συστήματος του Ενιαίου Λυκείου 100.861 μαθητές. Οι πλέον ευνοημένοι ήταν οι υποψήφιοι των Ενιαίων Ημερησίων Λυκείων, αφού από τους 85.715 οι 67.573 κατέλαβαν μία θέση εξ όσων προσφέρονται στα Πανεπιστήμια, στα TEI, στις Στρατιωτικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού. Το ποσοστό της επιτυχίας τους είναι 78,8%, ενώ για τους αποφοίτους των Εσπερινών Ημερησίων Ενιαίων Λυκείων το ποσοστό επιτυχίας έφθασε το 73% (πέρασαν 447 μαθητές από τους 612).

Ειδικότερα, ως προς τις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες από τους μαθητές σχολές -το αντικείμενο των οποίων παρέχει στους αποφοίτους τους ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας- καταγράφηκε μία αναστροφή της τάσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, είχαμε την πιο μικρή πτώση να παρουσιάζεται στα περιζήτημα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τις Οικονομικές σχολές. Αυτό, βέβαια, αποδόθηκε τόσο στην αύξηση του ενδιαφέροντος, όσο και στη σχετική ευκολία των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα αυξημένης βαρύτητος για το πεδίο). Αντίθετα, υψηλή -σε σχέση με τα προηγούμενα έτη- ήταν η πτώση στο 3ο επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει τις Ιατρικές και τις Φαρμακευτικές καθώς και τα νέα τμήματα, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Στην Ιατρική Θράκης η πτώση έφθασε τα 866 μόρια, ενώ στον αντίποδα η βάση του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών Ιωαννίνων μειώθηκε κατά 1.838 μόρια. Τέλος, συγκρατημένη ήταν η πτώση στα τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου όπου οι αριστούχοι δεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες σχολές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.

Τέλος, στα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα οποία θα λειτουργήσουν από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, οι βάσεις κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα. Ενδεικτικά στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας, Επικοινωνιών η βάση ήταν 15.973, και στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών ήταν 16.389 μόρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή