Υποπτος από το 1985 και μετά εξαφανισμένος

Υποπτος από το 1985 και μετά εξαφανισμένος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Δημήτρης Κουφοντίνας γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών, γιος του Κωνσταντίνου και της Βαΐας. Σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα, «για μια καλύτερη ζωή», όπως αναφέρει η μητέρα του στην κατάθεσή της. H οικογένεια έζησε για μερικά χρόνια σε διάφορα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και το 1980 μετακόμισε στην Αγία Παρασκευή, σε ιδιόκτητο διαμέρισμα. Το 1977 ο Δημήτρης Κουφοντίνας τελείωσε το Γυμνάσιο και πέρασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής, Σχολή την οποία δεν τελείωσε ποτέ.

Το ’75 στο Αυτόφωρο

Οπως έχουν καταθέσει οι αδελφές του, το 1975 ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε περάσει από Αυτόφωρο, έπειτα από κάποια επεισόδια, που είχαν γίνει σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα. Εκτιμάται ότι ήρθε σε επαφή με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ήταν φοιτητής. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, περίοδο κατά την οποία ο ίδιος έχει μετατραπεί σε στρατολόγο και προσεγγίζει άλλους νεαρούς, προσπαθώντας να τους εντάξει στη «17 Νοέμβρη», οι γονείς του αγωνιούν, διότι δεν δείχνει συνεπής στις σπουδές του και δεν φροντίζει να τελειώσει και να βάλει τη ζωή του σε μια σειρά.

Το 1985 θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τραπέζης στους Αμπελοκήπους. Φεύγει από το σπίτι του και εξαφανίζεται. Για πολύ καιρό δεν δίνει σημεία ζωής. O πατέρας του τον συναντά τυχαία μια φορά στην Ομόνοια και τον φέρνει στο σπίτι. Οι γονείς του πιστεύουν ότι κρύβεται διότι θέλει να αποφύγει τη στράτευση και συγκεντρώνουν χρήματα για να εξαγοράσουν τη θητεία του.

Το 1989 ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποκτά σύντροφο. Την Αγγελική Σωτηροπούλου, πρώην σύζυγο του Σάββα Ξηρού. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ζουν μαζί. Ενοικιάζουν σπίτια ως ζεύγος Σωτηροπούλου. O Κουφοντίνας εμφανίζεται σαν καθηγητής Μαθηματικών. Το 1990, ένα βράδυ, εμφανίζεται στο πατρικό του σπίτι. Στα χέρια του κρατάει ένα μωρό, που παρουσιάζει σαν γιο του και δηλώνει στους γονείς ότι θα το βαφτίσει Κωνσταντίνο, θα του δώσει δηλαδή το όνομα του πατέρα του. Εκτοτε δεν εμφανίσθηκε ξανά στο σπίτι του, δεν παραβρέθηκε ούτε στην κηδεία του πατέρα του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, Κουφοντίνας και Σωτηροπούλου αρχίζουν να ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Αγοράζουν κτήμα στου Βαρνάβα, όπου χτίζουν σπίτι και λίγο αργότερα οικόπεδο στην Κερατέα, όπου φτιάχνουν ένα οίκημα και τοποθετούν τα μελίσσια. Παράλληλα, αγοράζουν οικόπεδο στη Γαύδο, αγαπημένο τόπο διακοπών και αρχίζουν να χτίζουν ένα μικρό σπίτι και εκεί. H έκρηξη της 29ης Ιουνίου ανατρέπει άρδην την «τακτοποιημένη» ζωή τους και ο Δημήτρης Κουφοντίνας γίνεται ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος.

Οι διωκτικές αρχές θεωρούν βέβαιο ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει βρει βοήθεια από συγκεκριμένα άτομα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ρίχνουν το βάρος των ερευνών. O κλοιός δείχνει να στενεύει. Αρχίζουν οι παρακολουθήσεις, οι προσαγωγές, μια έντονη πίεση σε άτομα που ανήκουν στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. Το δίκτυο που προστατεύει τον Κουφοντίνα, που τον βοηθάει να μένει στη σκιά, αισθάνεται πρωτοφανή πίεση. Την πίεση αυτή δεν την αντέχει. O Κουφοντίνας αναγκάζεται να παραδοθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή