Ανίχνευση έλκους με τεστ αναπνοής

Ανίχνευση έλκους με τεστ αναπνοής

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση σακχαρώδου διαβήτη διαδραματίζει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο εντοπισμός του οποίου μπορεί να επιτευχθεί και με ένα απλό τεστ αναπνοής. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα νερά και προσβάλλει στη χώρα μας το 30-50% των ενηλίκων (καποια περίοδο της ζωής τους) και το 10% του παιδικού πληθυσμού.

Οπως τόνισαν χθες ο καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήρης Ράπτης και ο επίκουρος καθηγητής γαστρεντερολογίας κ. Θεόδωρος Ροκκάς, με αφορμή το 15ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και των Νοσημάτων του Ανώτερου Πεπτικού Συστήματος, που αρχίζει αύριο στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι μία από τις αιτίες εκδήλωσης έλκους και ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι σχετίζεται και με άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, καθώς φάνηκε πως η συχνότητα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι 30% μεγαλύτερη στους διαβητικούς σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σημαντική ευκολία για την ανίχνευση του μικροβίου παρέχει το τεστ αναπνοής, μία πολύ απλή εξέταση, η οποία πραγματοποιείται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. O ασθενής πίνει μαζί με πορτοκαλάδα μια ουσία και εν συνεχεία φυσάει σε ένα σωληνάριο. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει την ιδιότητα να παράγει ένα ένζυμο, το οποίο διασπά την ουσία και μεταξύ των προϊόντων διάσπασης είναι το διοξείδιο του άνθρακα που μετράται στην αναπνοή. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ράπτης, το τεστ αναπνοής δεν υποκαθιστά τη γαστροσκόπηση, αφού όταν ένα άτομο έχει δυσπεπτικές ενοχλήσεις αλλά και πόνους στο στομάχι, θα πρέπει να υποβάλλεται σε γαστροσκόπηση προκειμένου να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια των ενοχλήσεων. Εφόσον διαγνωσθεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή, τότε η παρακολούθηση του ασθενούς μπορεί να γίνεται με το τεστ αναπνοής, ώστε να μην υποβάλλεται συχνά στη «δυσάρεστη» γαστροσκόπηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή