Τα έπιπλα έκρυβαν λαθραία τσιγάρα

Τα έπιπλα έκρυβαν λαθραία τσιγάρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα ακόμη ισχυρό πλήγμα στη «μαφία των λαθραίων τσιγάρων» κατάφεραν οι διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη.

Ανδρες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας εντόπισαν μετά πολύμηνη παρακολούθηση αποθήκη στην περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης και κατάσχεσαν 434.470 πακέτα λαθραίων τσιγάρων αγγλικής προέλευσης (μάρκας SOVEREIGN), τα οποία αφού «πέρασαν» από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα θα τα επέστρεφαν λαθραία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα στην ίδια χώρα απ’ όπου εξήχθησαν.

Οι άνδρες του ΣΔΟΕ μετά την ανακάλυψη της αποθήκης -την οποία τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος χρησιμοποιούσαν από τριμήνου ως στρατηγείο για την παράνομη διακίνηση τσιγάρων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- συνεργάστηκαν με Ιταλούς συναδέλφους τους για να μπλοκάρουν στο Μπάρι ένα φορτηγό που ήδη είχε φορτώσει από αυτήν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και κατευθυνόταν στο Βέλγιο. Τα τσιγάρα που εντοπίστηκαν περνούσαν ως… έπιπλα. Χιλιάδες κούτες ήταν τοποθετημένες μέσα σε συσκευασίες επίπλων και συγκεκριμένα σε 128 συρταριέρες (τα συρτάρια τους με ειδική παραγγελία είχαν κατασκευαστεί μικρά για να χωρέσουν πίσω τους οι κούτες) και σε 250 χαρτοκιβώτια με καρέκλες γραφείου και τραπεζάκια.

Μέχρι χθες, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας κ Γ. Κουκάκης, είχε συλληφθεί μόνο ένας οδηγός φορτηγού, ο Γεωργιανός υπήκοος Γκεόργκι Καφταράντζε. Αναζητούνται άλλοι δύο Ελληνες, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 40χρονου εμπόρου Πέτρου Αναστασιάδη κατοίκου Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται ενοικιαστής της αποθήκης. Οι άνδρες του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι πρόκειται για μέλη διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων, το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές φορτίων.

Για την υπόθεση έχει σταλεί σήμα στην Ιντερπόλ και σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη ήδη ο Αγγλος παραλήπτης τους. Οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό Δημόσιο του συγκεκριμένου φορτίου, όπως είπε ο τμηματάρχης ειδικών φόρων κατανάλωσης K. Παπαγεωργίου, φθάνουν τα 908.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο φορτίο πιθανολογείται ότι μετά την εξαγωγή του από την Αγγλία κατέληξε σε Κύπρο ή Πορτ Σάιντ, μεταφέρθηκε με πλοίο στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας κι από εκεί με πλοίο ή φορτηγά στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έναν από τους δρόμους του λαθρεμπορίου τσιγάρων που ακολουθούν τα διεθνή κυκλώματα όταν δεν έχουν προορισμό το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου ή της Αλβανίας, περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ιταλική μαφία.

Ωστόσο παρά τα πλήγματα που επιφέρουν οι διωκτικές αρχές στη μαφία των τσιγάρων σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, η λαθρεμπορία αυτού του προιόντος παραμένει μια από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις των παρανόμων έχοντας ως κύριο προορισμό τη M. Βρετανία και τις Σκανδιναβικές Χώρες που έχουν υψηλή φορολογία καπνού.

Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία από τον Ιούλιο του 2000 έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια λαθραία πακέτα τσιγάρων, οι διαφυγόντες δασμοί των οποίων υπολογίζονται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή