Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αγωνιούν και καταγγέλλουν

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αγωνιούν και καταγγέλλουν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή των δύο εργαζομένων, που υπέστησαν το Σάββατο σοβαρά εγκαύματα σε όλο τους το σώμα στη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας όταν τους καταπλάκωσε πυρακτωμένη τέφρα. Αλλοι δύο εργάτες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ελαφρά εγκαύματα υπέστησαν ακόμα τρία άτομα. Την ίδια στιγμή το τραγικό ατύχημα γεννά πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την τήρηση κανόνων ασφαλείας και υγιεινής για τους εργαζόμενους.

Το ατύχημα συνέβη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Μονάδα III του ΑΗΣ Μεγαλόπολης? οι Ηλίας Μπαρλαμπάς, 30 ετών και Παν. Τσουκαλάς, 39 ετών βρίσκονταν μέσα στον τεράστιο λέβητα και προσπαθούσαν να τον καθαρίσουν, όταν όγκοι πυρακτωμένης τέφρας ξεκόλλησαν από τα τοιχώματά του και τους καταπλάκωσαν. Αμέσως έσπευσαν συνάδελφοί τους προς βοήθεια, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να υποστούν εγκαύματα.

Κρίσιμη κατάσταση

Ο Μπαρλαμπάς διακομίσθηκε στο Ιπποκράτειο και ο Τσουκαλάς στο Γενικό Κρατικό, όπου οι ιατροί εξακολουθούσαν χθες να δίνουν μάχη για να τους κρατήσουν στη ζωή. Ωστόσο, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, καθώς έχουν υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% του σώματός τους, ενώ σημαντικές βλάβες έχουν και πολλά ζωτικά όργανα. Δύο ακόμα εργαζόμενοι, οι Γιώργος Κουρέτας και Κώστας Παπαγεωργίου διακομίστηκαν στο KAT όπου νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα, αλλά εκτός κινδύνου, ενώ άλλοι τρεις τραυματίες διακομίσθηκαν με ελαφρά εγκαύματα σε νοσοκομείο της Τρίπολης.

Τήρηση κανόνων ασφαλείας

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την τήρηση κανόνων ασφαλείας και υγιεινής για τους εργαζόμενους. Εν αναμονή του πορίσματος της Επιτροπής, που συστήθηκε από τη ΔΕΗ με επικεφαλής το διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Στέργιο Νέζη, που βρίσκεται από χθες στην Μεγαλόπολη, τα ερωτήματα που διατυπώνονται σχετίζονται με το εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας για την εργασία καθαρισμού λέβητα και κατά πόσο τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αληθεύει ότι το συγκεκριμένο συνεργείο καθαρισμού την ώρα του ατυχήματος 23.45 το περασμένο Σάββατο, βρισκόταν στην 17η(!) ώρα συνεχούς εργασίας προκειμένου όπως καταμαρτυρούν εργαζόμενοι να εξασφαλίσει υπερωρίες; Σε ποια βάση στηρίζεται το καθεστώς υπερωριών και επιπλέον σε τι θα εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο σταθμό ή τη ΔΕΗ συνολικά η ένταξη της μονάδας III νωρίτερα στο σύστημα;

Σοβαρά ερωτήματα πάντως τίθενται και για το σύστημα καύσης και ξηρής αποκομιδής τέφρας που έχει εγκατασταθεί στο σταθμό της Μεγαλόπολης και χαρακτηρίζεται προβληματικό σε ό,τι αφορά το βαθμό απόδοσης της μονάδας. Από την πλευρά τής ΔΕΗ πάντως υποστηρίζουν ότι το εν λόγω σύστημα δεν επηρεάζει την ασφάλεια των εργαζομένων. O υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος ζήτησε χθες την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, καλώντας την Επιτροπή να παρουσιάσει πόρισμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να αποδοθούν ευθύνες. Στην Μεγαλόπολη με εντολή του υπουργού μετέβη χθες και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Γιώργος Αγραφιώτης.

Το ατύχημα πάντως προκάλεσε την μήνιν των εργατικών σωματείων. H ΓΣΕΕ αναφέρθηκε σε «σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας σε αρκετούς χώρους εργασίας και ιδιαίτερα σε αυτόν της ΔΕΗ», ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Σαλαγκούδης και Αθ. Νάκος ζητούν την απόδοση ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ γνώριζε για προβλήματα στο σύστημα καύσης και ξηρής αποκομιδής τέφρας λέβητα και παραταύτα επέμεινε στη διατήρησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή