Το ιστορικό Ιωσηφόγλειο απειλείται με κατεδάφιση

Το ιστορικό Ιωσηφόγλειο απειλείται με κατεδάφιση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα ομορφότερα νεοκλασικά των Αθηνών, το Ιωσηφόγλειο οικοτροφείο, επί της Λεωφόρου Συγγρού, πραγματικό κόσμημα για την περιοχή της Νέας Σμύρνης, απειλείται με κατεδάφιση και στη θέση του ίσως «ξεφυτρώσουν» πάσης φύσεως κτίσματα και καταστήματα.

Το Ιωσηφόγλειο ανεγέρθη το 1927 πάνω σε δημόσιο οικόπεδο, που παραχωρήθηκε στον Μικρασιάτη τραπεζίτη και επιχειρηματία Χαράλαμπο Ιωσηφόγλου υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκεύαζε ένα κοινωφελές ίδρυμα. Πράγματι εκεί κτίστηκε το ορφανοτροφείο αρρένων και άρχισε να λειτουργεί ως τέτοιο από το 1932. O αρχιτέκτονας του κτιρίου παραμένει άγνωστος όμως τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε πραγματικό μέγαρο. Τριώροφο, με μεγάλη μαρμάρινη σκάλα στην είσοδο και υπέροχες οροφογραφίες, δέσποζε στην ευρύτερη περιοχή, της γεμάτης εκείνη την εποχή από τα μικρά σπίτια των προσφύγων. Στον περίβολό του χτίστηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Το ’41 το κτίριο επιτάχτηκε για να στεγαστούν εκεί στρατεύματα κατοχής. Με την απελευθέρωση λειτούργησε ως ορφανοτροφείο θηλέων. Οι περίοικοι θυμούνται τις γιορτές που δίνονταν στις αίθουσες του κτιρίου και ο κόσμος είχε πάντα να θαυμάζει τα εργόχειρα των μικρών μαθητριών.

Τα τελευταία χρόνια στο Ιωσηφόγλειο στεγάζεται η Ειδική Επαγγελματική Σχολή «Αγία Βαρβάρα» του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας. Σήμερα η τύχη του κτιρίου κρέμεται από μία κλωστή. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μεταστεγάσει την Ειδική Επαγγελματική Σχολή στο Παλαιό Φάληρο, και συγκεκριμένα στο Ιδρυμα Αγιος Αλέξανδρος. Καθώς όμως το κτίριο παύει να υπηρετεί τον κοινωφελή σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκε στην Πολιτεία, τότε ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος για τη διεκδίκησή του από τους κληρονόμους του Ιωσηφόγλου και τη διάθεσή του για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Οι δημότες της Νέας Σμύρνης δεν θέλουν να καταστραφεί αυτό το μοναδικό οικοδόμημα. Ζητούν να κηρυχθεί το κτίριο διατηρητέο και να παραχωρηθεί στο Δήμο. Και βεβαίως ζητούν να επαναλειτουργήσει το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Παρά το γεγονός ότι πολλοί καταλογίζουν ολιγωρία στο νυν δήμαρχο της πόλης κ. Γ. Κουτελάκη, εκείνος συντάσσεται πλήρως με το αίτημα των κατοίκων και δηλώνει στην «K» ότι «μόλις φύγουν τα παιδιά της πρόνοιας από το κτίριο εκείνος θα μπει και θα κάνει κατάληψη». Οσο αφορά τις αιτιάσεις που του αποδίδουν για τον μη χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου, ο κ. Κουτελάκης απαντά ότι «δεν προέβη σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να μην περιοριστεί το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής μόνο στο οίκημα αντίθετα η παρέμβασή του ήθελε να αφορά το σύνολο των 8,5 στρεμμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή