Ηθικές – τυπικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων

Ηθικές – τυπικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες «ηθικές» αλλά και χρηματικές υποχρεώσεις, θα έχουν στο εξής οι ιδιοκτήτες σκύλων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο «Περί δεσποζομένων και αδέσποτων ζώων» που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Γεωργίας. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων θα καταβάλλουν ετήσια εισφορά, η οποία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και θα τιμωρούνται με πρόστιμο σε περίπτωση που εγκαταλείπουν το ζώο τους, καθώς θα υπάρχει πλήρης καταγραφή και σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων. Παράλληλα, όλα τα αδέσποτα σκυλιά θα συλλεγούν, θα σημανθούν, θα στειρωθούν, και θα εμβολιαστούν. H τύχη τους όμως μετά την περισυλλογή βρίσκεται, σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού σε αυτήν μεταβιβάζεται η ευθύνη της δημιουργίας και της λειτουργίας κυνοκομείων για τη φιλοξενία των αδεσπότων αλλά και η οργάνωση συστήματος υιοθεσίας. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η επαναφορά των αδεσπότων στον τόπο όπου βρίσκονταν εφόσον συναινέσει ο Δήμος και εφόσον τα αδέσποτα δεν θα βρίσκονται κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, χώρους άθλησης και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Το ετήσιο τέλος που θα επιβληθεί στους ιδιοκτήτες σκύλων και το οποίο σύμφωνα με τον υφυπουργό Γεωργίας, κ. Φώτη Χατζημιχάλη «θα είναι χαμηλό, σχεδόν συμβολικό», θα συγκεντρώνεται σε ειδικό λογαριασμό, από τον οποίο θα χρηματοδοτούνται τα προγράμματα «φροντίδας» των αδεσπότων και τα οποία θα αναλάβουν ιδιώτες κτηνίατροι εφόσον δεν υπάρχει οργανωμένο κέντρο στην περιοχή. Οσο για τα κυνοκομεία, εφόσον οπωσδήποτε ορισμένα ζώα θα πρέπει να φιλοξενηθούν, το υπουργείο Γεωργίας θα διαθέσει κονδύλια για τη δημιουργία τους αλλά τα έξοδα της λειτουργίας τους θα πρέπει να εξευρεθούν και πάλι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται πάντως για υποχρέωση υψηλού κόστους που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν φαίνεται πρόθυμη να αναλάβει.

Πάντως, της υποχρέωσης καταβολής του ετήσιου τέλους σκύλων εξαιρούνται όσοι υιοθετήσουν σκύλο από κυνοκομείο, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι κτηνοτρόφοι και οι δημόσιοι οργανισμοί που χρησιμοποιούν σκυλιά.Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του νομοσχεδίου θα ορισθούν με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχάλη θα υπογραφούν πριν από την ψήφισή του. Πάντως χρηματικές ποινές από 300 έως και 1.500 ευρώ και φυλάκιση έως έξι μηνών προβλέπεται για εκείνους, που εμπορεύονται ζώα χωρίς άδεια, διατηρούν εκτροφεία όπου δεν εξασφαλίζεται η καλή διαβίωση των ζώων ενώ όσοι οργανώνουν κυνομαχείες ή οι σκύλοι τους προξένησαν σωματικές βλάβες σε άλλον άνθρωπο θα πληρώνουν πρόστιμα από 2.400 έως και 5.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή