«Πρασινη» Γραμμη

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Χωρίς πάγους σε 100 χρόνια

Θα τα καταφέρουμε να λιώσουμε και τους πάγους του Βορείου Πόλου; Εάν δεν ληφθούν μέτρα ανάσχεσης του φαινομένου του θερμοκηπίου, δυστυχώς ναι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από διεθνή επιστημονική ομάδα. H επικεφαλής αυτής, Νορβηγίδα ερευνήτρια δρ Ολα Γιόχανσεν, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πάγων του Βορείου Πόλου θα έχει λιώσει μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι νέες μετρήσεις για την έκταση των παγόβουνων στην Αρκτική απέδειξαν ότι μειώνονται με ρυθμό 4% τη δεκαετία. Εάν συνεχισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πάγοι θα εξαφανισθούν σε εκατό χρόνια, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάτι τέτοιο προφανώς θα αποβεί καταστροφικό για την άγρια πανίδα της περιοχής, όπως για παράδειγμα για τις 22.000 πολικές αρκούδες. Το πάχος των πάγων εξετάστηκε με την πρωτοποριακή μέθοδο των ελαστικών βαρυτικών κυμάτων και βρέθηκε πιο λεπτός από ποτέ την τελευταία 20ετία. Με τους ίδιους ρυθμούς, το 2090 θα έχει μειωθεί κατά 80%. H Νορβηγίδα καθηγήτρια είναι κατηγορηματική: Πρόκειται για αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και όχι κάποιων φυσικών εξελίξεων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Βλάπτει σοβαρά την βιοποικιλία

Η ανεξέλεγκτη οικονομική παγκοσμιοποίηση απειλεί σοβαρά και την βιοποικιλία. Αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι πολλών οικολογικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου, με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και βιοποικιλία», που διοργάνωσε ο OHE στο Μόντρεαλ, από 17 – 19 Μαρτίου. Αντιπρόσωποι 187 χωρών, όσες έχουν υπογράψει και τη Διακήρυξη για την Βιοποικιλία αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν ένα πολυετές πρόγραμμα έρευνας και μελέτης των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στη Φύση. Οι εκπρόσωποι των «Φίλων της Γης», πάντως, τόνισαν ότι χωρίς να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης είναι αδύνατο να πιαστούν οι στόχοι του οργανισμού, που αφορούν στη μείωση του αριθμού των ειδών που απειλούνται. Για παράδειγμα, τόνισε η Σιμόν Λοβέρα των «ΦτΓ», η εξάπλωση των μονοκαλλιεργειών μεγάλης κλίμακας εξοντώνει παραδοσιακά είδη. Στη Βραζιλία, έχουν κοστίσει την απώλεια του 92% του πολύτιμου Ατλαντικού Δάσους της χώρας. Ακόμα, οι συμφωνίες TRIPS που επιτρέπουν το πατεντάρισμα σπόρων, δυσκολεύουν τους αγρότες από τη χρήση των δικών τους σπόρων. Οι «ΦτΓ» ζήτησαν την απόρριψη τέτοιων συμφωνιών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Πράσινος» φόρος στα αεροπορικά ταξίδια

Η Βρετανία έκανε το πρώτο βήμα προς τη φορολόγηση των αεροπορικών ταξιδίων, τα οποία, ως γνωστόν, επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό την ατμόσφαιρα και επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το βήμα έγκειται στη δημοσιοποίηση ενός εγγράφου από το Εθνικό Ταμείο το οποίο ανοίγει τη συζήτηση για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την αεροπορική βιομηχανία να λάβει υπ’ όψιν το περιβαλλοντικό κόστος. Το 2000, η πολιτική αεροπορία της Βρετανίας παρήγαγε περίπου 30 εκατ. τόννους διοξείδιο του άνθρακα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που παρήγαγε η χώρα την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το 2020 θα έχει φθάσει τους 55 εκατ. τόννους, δηλαδή στο 10 με 12%. Φυσικά, η φορολόγηση των αεροπορικών ταξιδίων θα σημάνει και την αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων.

ΚΛΙΜΑ

Συνθετικό δέντρο για το «θερμοκήπιο»

Στη λύση των… συνθετικών δέντρων κατέληξε ένας επιστήμονας του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ για το ολοένα διογκούμενο πρόβλημα της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος. O Klaus Lackner υποστηρίζει ότι το συνθετικό δέντρο που έχει δημιουργήσει λειτουργεί όπως το φυσικό δέντρο κατά τη φωτοσύνθεση, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα. Οπως λέει, ένα συνθετικό δέντρο μπορεί να «ελαφρύνει» κάθε χρόνο την ατμόσφαιρα από ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ίση με αυτήν που παράγουν 15.000 αυτοκίνητα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διπλάσια ποσότητα σκουπιδιών στις παραλίες

Συμβαίνουν και αλλού… Οι παραλίες της Βρετανίας γεμίζουν κάθε χρόνο από τόννους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι παραθεριστές. Τέσσερα σκουπίδια σε κάθε μέτρο ακτής κατέγραψε κατά μέσον όρο έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 90 μίλια βρετανικών ακτών. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 241.285 σκουπίδια από τα οποία τα περισσότερα ήταν πλαστικά μπουκάλια αλλά και σπασμένα γυαλιά, τσιγάρα και χαρτιά. Οπως επισημαίνει η Αλισον Κονγουαίη, επικεφαλής του προγράμματος με βάση το οποίο έγινε η έρευνα, «τα σκουπίδια στις παραλίες έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 1994 και είναι πολύ επικίνδυνα για τα δελφίνια και τις θαλάσσιες χελώνες και τα ψάρια. Επηρρεάζουν επίσης την τοπική οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής, ενώ απαιτούνται τεράστια κονδύλια για τον καθαρισμό των ακτών».

ΗΠΑ

Φεστιβάλ κινηματογράφου για το περιβάλλον

Δεν πρόκειται για είδος του ζωικού βασιλείου αλλά για κινηματογραφικό φεστιβάλ με θέμα το περιβάλλον, και το όνομα αυτού… «Καφέ Λύκος». Η πρωτότυπη καλλιτεχνική διοργάνωση πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα και, όσο περνά ο καιρός, φαίνεται να συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών. Από τις 28 ώς τις 31 Μαρτίου, λοιπόν, ο πολιτισμός συναντά στο περιβάλλον μερικά χιλιόμετρα έξω από το Σηάτλ με παρουσία οικολογικά ευαισθητοποιημένων κινηματογραφόφιλων απ’ όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή 35 ταινιών μικρού μήκους ανεξάρτητων κινηματογραφιστών αλλά και διεξαγωγή σεμιναρίων και συζητήσεων στρογγύλης τραπέζης, όπου οι θεατές έχουν τον πρώτο λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή