Αυστηρά μέτρα στις εισόδους της χώρας

Αυστηρά μέτρα στις εισόδους της χώρας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει «σημάνει» και στη χώρα μας εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εμφάνισης της νόσου. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα «ύποπτο» κρούσμα, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα-οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες αφορούν τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας και την επαγρύπνηση στους σταθμούς εισόδου των χωρών.

Στα αεροδρόμια

«Αγαπητέ ταξιδιώτη καλώς ήλθατε στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ασίας υπάρχει πιθανότητα να έχετε έρθει σε επαφή με ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής νόσου». Ετσι ξεκινά η επιστολή-ιατρική ειδοποίηση που λαμβάνουν από την περασμένη Δευτέρα όλοι οι επιβάτες πτήσεων που φτάνουν στην Ελλάδα από τις χώρες αυτές. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για τουλάχιστον επτά μέρες από την αφιξή τους στη χώρα μας, ενώ σε περίπτωση που παρουσιάσουν πυρετό που συνοδεύεται από βήχα ή αίσθημα δύσπνοιας θα πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό. Σε περίπτωση που ο επιβάτης έχει εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πτήσης, θα πρέπει να απευθυνθεί στις υγειονομικές υπηρεσίες του αεροδρομίου. Ειδική ενημέρωση έχει γίνει και στα πληρώματα των αεροσκαφών και σε περίπτωση που ένας επιβάτης παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα, ο υπέυθυνος της πτήσεως πρέπει να ειδοποιήσει τον υπεύθυνο αεροδρομίου, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να τεθεί το αεροπλάνο και οι επιβάτες σε ένα είδος «καραντίνας», τουλάχιστον έως ότου διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται.

Στα λιμάνια

Αντίστοιχες είναι και οι οδηγίες που δίδονται και στους πλοιάρχους. Είναι ενδεικτικό ότι η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά έχει ζητήσει από όλα τα πλοία που προέρχονται από χώρες όπου έχει ήδη «χτυπήσει» η ασθένεια, και θα καταπλεύσουν ή θα περάσουν τράνζιτ από το λιμάνι του Πειραιά, να δηλώνουν εάν επιβάτης ή μέλος του πληρώματος παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνιστά την αναβολή των μη αναγκαίων ταξιδιών στις χώρες όπου βρίσκεται η επιδημιολογική εστία της «άτυπης πνευμονίας». Εφόσον καταστεί αναγκαίο να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να αποφύγουν επαφή με άτομα που έχουν εκδηλώσει τη νόσο.

Οδηγίες, έχουν δοθεί και προς τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση που έλθουν σε επαφή με κάποιο «ύποπτο» περιστατικό, και να ενημερώνουν πάραυτα το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή