Ελληνική γωνιά στην καρδιά της Μολδαβίας

Ελληνική γωνιά στην καρδιά της Μολδαβίας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το μικρό ελικοφόρο της Air Moldova απογειωνόταν από το αεροδρόμιο του Κισινάου, πρωτεύουσα της νεαρής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο μυαλό μου ερχόταν συνεχώς η εικόνα του μικρού Περσέα, την ώρα που απήγγειλε το ποίημά του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική κοινότητα «Ελευθερία» για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό»… Οι στίχοι αυτοί που αντήχησαν στην γεμάτη κόσμο αίθουσα του Κέντρου Εθνοτήτων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, από τον μικρό Περσέα, χωρίς να το καταλάβω ρίζωσαν στο μυαλό μου. Οι εικόνες από τους νέους και τις νέες που τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και χόρεψαν καλαματιανό και συρτάκι και από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που με δακρυσμένα μάτια χειροκροτούσαν σε κάθε άκουσμα για τη «μητέρα Ελλάδα» δεν έλεγαν να φύγουν από τα μάτια μου. Σαν να ασκούσαν μια περίεργη «πίεση» να μην ξεχαστούν με την επιστροφή στην αττική γη…

Μαζί με αυτές τις εικόνες κι εκείνη του ακούραστου δασκάλου της ελληνικής γλώσσας, του Μάρκου Μπένου, που δουλεύει στη φιλόξενη γη της Μολδαβίας αποσπασμένος από το υπουργείο Παιδείας. O κ. Μπένος διδάσκει ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στη σχολή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κισινάου. Εκεί, μαζί με τους Μολδαβούς συναδέλφους του φέρνουν καθημερινά σε επαφή δεκάδες νέους και νέες με τον Σωκράτη, τον Πυθαγόρα, τον Αριστοτέλη, τον Ηράκλειτο, αλλά και με τον Καζαντζάκη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο…

Στη Μολδαβία σήμερα ζουν περίπου 3.500 Ελληνες, διασκορπισμένοι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτοί είναι το καλύτερο μέσο «προπαγάνδας» της ελληνικής γλώσσας και της Ορθοδοξίας, η οποία ενώνει κάτω από τις πανανθρώπινες αξίες της πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων, αντιλήψεων και κοινωνικών στρωμάτων.

Στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κισινάου, το ελληνικό στοιχείο είναι περισσότερο από εμφανές. Φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ρητά των Ελλήνων κλασικών κοσμούν αρκετούς από τους τοίχους της σχολής. Υπάρχει και η «ελληνική αίθουσα», με κομπιούτερ τα οποία δώρισαν Ελληνες πολίτες, σαν μια «απλή κίνηση ενίσχυσης των προσπαθειών που γίνονται για να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα», όπως μας είπε ο κ. Μάρκος Μπένος.

Το νεοελληνικό τμήμα του πανεπιστημίου του Κισινάου, που κατά πολλούς είναι γνωστό και σαν «ελληνική γωνιά», δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια με τη βοήθεια ορισμένων Ελλήνων πολιτών που πίστεψαν ότι «το ελληνικό πνεύμα πρέπει να συνεχίζει να ζει στη Μολδαβία και συγχρόνως να συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών». Και έχει βρει ανταπόκριση ανάμεσα στους νέους, αν κρίνει κανείς από τη συμμετοχή τους.

Θέλουν βιβλία, λεξικά

«Στο τμήμα γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά απ’ όλους τους συναδέλφους. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, να ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη μας με βιβλία στα ελληνικά. Κι επειδή υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε βιβλία, πολλές φορές χρησιμοποιούμε σαν μέσο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας την «Καθημερινή»», είπε ο κ. Μπένος. Ισως η κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ενίσχυαν το τμήμα με βιβλία, κομπιούτερ, συγγράμματα, λεξικά ή και κάποιες υποτροφίες ώστε να ετοιμασθεί η «μαγιά που θα συμβάλει στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Μολδαβία».

Το μολδαβικό κράτος θεωρείται το φτωχότερο, μαζί με την Αλβανία, στην Ευρώπη. Στις κρατικές επιχειρήσεις ο μέσος μισθός αγγίζει τα 50 ευρώ το μήνα, ενώ στις ιδιωτικές είναι περί τα 80 ευρώ. Παρά την κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, οι πολίτες της αισιοδοξούν και ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στην προσπάθεια που καταβάλλουν να δημιουργηθεί ένα Φόρουμ, το οποίο θα βοηθήσει τις προσπάθειες της νεαρής Δημοκρατίας να προσεγγίσει την Ευρώπη και να πετύχει να λάβει τη θέση της στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή