E.E και Ρωσία, συνεργασία κατά του εγκλήματος

E.E και Ρωσία, συνεργασία κατά του εγκλήματος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας σε θέματα Ασφάλειας – Δικαιοσύνης και συνακολούθως η λήψη κοινών μέτρων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το ξέπλυμα χρήματος και ο έλεγχος της λαθρομετανάστεσης και του εμπορίου ναρκωτικών βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο συζήτησης που είχαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης η «τρόικα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρώσοι αξιωματούχοι. Στη συνάντηση, που πραγματοποήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, προήδρευσαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών μεταξύ E.E και Ρωσίας, οι οποίοι θα συντελέσουν εκτός των άλλων στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης. Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών ο κ. Χρυσοχοΐδης ανάφερε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει σειρά μέτρων για τον περιορισμό του προβλήματος, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι εκτός από χώρα διακίνησης και χώρα παραγωγής. Για το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης τονίστηκε ότι από τη Ρωσία περνούν περίπου 1,5 εκατ. λαθρομετανάστες το χρόνο, μεγάλο τμήμα των οποίων καταλήγει στις χώρες της E.E., γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη στενής συνεργασίας και στον τομέα αυτόν. Εκτενής αναφορά έγινε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Πούτιν να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα που μαστίζει τη Ρωσία και το οποίο «εξάγεται» σε ευρωπαϊκές χώρες είτε με τη μορφή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων είτε ως ξέπλυμα χρήματος.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε. κ. Πετσάλνικος επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ε.Ε. προς τη ρωσική κυβέρνηση στην προσπάθειά της για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας. Οπως επεσήμανε, η εγκαθίδρυση ενός ασφαλούς, δίκαιου δικαστικού χώρου αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και της αρχής του δικαίου. Αναφερόμενος με τη σειρά του στο ξέπλυμα χρήματος και στην εμπορία ανθρώπων, ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι είναι ανάγκη να επιδιωχθεί καλύτερος συντονισμός των ανακριτικών ερευνών μεταξύ των αρμοδίων αρχών, καθώς και η διευκόλυνση της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με την παράλληλη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο.

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Δικαιοσύνης μεταξύ του κ. Πετσάλνικου και του Ρώσου ομολόγου του κ. Chaicka.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή