Πού οδηγούνται εν όψει 2004 τα αδέσποτα

Πού οδηγούνται εν όψει 2004 τα αδέσποτα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ώρα του «καλλωπισμού» των πόλεων και πρωτίστως της πρωτεύουσας εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε για τα αδέσποτα, τα συμπαθή τετράποδα που τα «αφεντικά» τους τα εγκαταλείπουν στους δρόμους. H συλλογή και σήμανση όλων των αδέσποτων ζώων και η επιβολή υψηλών πρόστιμων για όσους εγκαταλείπουν ή κακομεταχειρίζονται τα ζώα προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Στους OTA η εφαρμογή

Η εφαρμογή της νομοθεσίας «ανατίθεται» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που για το σκοπό αυτό θα αντλεί πόρους από τα πρόστιμα και τον προϋπολογισμό του υπουργείου εφόσον αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε «ειδικό τέλος» για τους ιδιοκτήτες των σκύλων μετά τις έντονες αντιδράσεις. Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι μια πόλη «καθαρή» και από αδέσποτα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και η μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος.

Στο εξής, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η εγκατάλειψη ζώου θα θεωρείται παράνομη πράξη που θα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 400 ευρώ έως και 2.400 ευρώ. Ανάλογα πρόστιμα θα επιβάλλονται και στους κατόχους θηλυκών σκύλων που δεν μεριμνούν για τη διάθεση των κουταβιών σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή αφήνουν τους σκύλους τους να κυκλοφορούν χωρίς συνοδεία. Υψηλότερα πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ θα πληρώνουν όσοι χρησιμοποιούν σκύλους σε κυνομαχίες ή στους ιδιοκτήτες που τα ζώα τους προκαλούν σωματική βλάβη σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Τα πρόστιμα θα εισπράττονται από τους δήμους και τις κοινότητες με σκοπό να διατίθενται για τις ανάγκες εφαρμογής του νόμου εφόσον δεν θα ισχύσει τελικά το «τέλος» κατοχής σκύλου.

Σήμανση

Ωστόσο, όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν και να σημαίνουν τα ζώα τους στους κατά τόπους κτηνιάτρους πριν το ζώο συμπληρώσει τους τέσσερις μήνες ζωής. O τρόπος της σήμανσης θα οριστεί με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τα έξοδα θα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του ζώου. Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο τη μείωση, μακροπρόθεσμα, των αδέσποτων ζώων. Οσο για τα ζώα που ήδη υπάρχουν στους δρόμους και τα οποία κατά τις εκτιμήσεις είναι τριακόσιες χιλιάδες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα περισυλλεγούν με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες και θα οδηγηθούν σε καταφύγια που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, εφόσον κριθούν υγιή, θα εμβολιάζονται, θα στειρώνονται και θα παραμένουν στα καταφύγια έως ότου υιοθετηθούν. Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή των ζωοφιλικών σωματείων, ορισμένα ζώα μπορούν να επανατοποθετούνται στους χώρους περισυλλογής εφόσον οι συγκεκριμένες περιοχές δεν βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια ή δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή